Foto: AndreyPopov, Bigstock

Foto: AndreyPopov, Bigstock

Med The Guardian i hånden strømmer hundredvis af britiske asylansøgere til Danmark. “Vi kommer selvfølgelig, når de inviterer os,” siger en familiefar, der gerne vil møde statsminister Birgitte Nyborg.

Den velklædte mand hiver en avis op af tasken og peger på en af siderne, mens hans teenagebørn ser sig om i Sandholmlejrens uvante omgivelser.

“Dear refugees, we welcome you to Denmark,” læser manden, Edward Hughes, op fra en helsidesannonce, som en stor gruppe danskere forleden indrykkede i den britiske avis The Guardian for at vise verdens flygtninge, at Danmark ikke blot består af folk som Inger Støjberg.

Den velkomst har briterne taget til sig og er kommet i stort tal over Danmarks grænser for at skabe sig en tilværelse her i landet.

“Vi antager, at de taler til briterne, siden annoncen er i The Guardian, så vi kommer naturligvis,” siger Edward Hughes, der i mandags tog flyet til Danmark med kone og børn og nu venter på at få sin sag afgjort.

Tale med Birgitte Nyborg
“Det kunne være dejligt at tale med jeres statsminister, Birgitte Nyborg, og takke hende for den venlighed, vi indtil videre har mødt. Det har været hyggeligt,” siger Edward Hughes og udtaler det sidste ord på formfuldent dansk.

Hos Dansk Folkeparti er man ikke begejstret for den massive flygtningestrøm, og integrationsordfører Martin Henriksen påpeger, at der blandt de britiske asylansøgere er mange utilpassede individer.

“De råber utrolig højt, klager over maden og formår på ingen tid at blive solskoldede, selvom der kun er 20 grader. Den slags opførsel ødelægger sammenhængskraften i et land, der i forvejen har det svært med integrationen,” siger ordføreren og fremhæver også de indbagte kødretter og trangen til at forårsage blodige mord i idylliske landsbyer som uacceptable kulturelle udtryk.

Dagpengesats til briter
Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) er den type udsagn ødelæggende for en dialog mellem etniske danskere og britiske nydanskere, ligesom hun også mener, at man skal revurdere den lave integrationsydelse.

“Briterne kommer typisk fra den lave, mellemste eller højere middelklasse og er vant til at leve som os. Derfor er det helt rimeligt at give dem en ydelse på niveau med dagpengene i løbet af deres første år i Danmark,” siger hun.