Fangerne skal have det godt, inden vi slår dem ihjel, forklarer fængselsinspektøren og henviser til, at de indsatte på den økologiske The Really Green Mile får mad uden stråforkorter, masser af plads og mulighed for at komme på græs om sommeren.

Det er en solrig dag i staten Californien, der genindførte dødsstraf i 1978 og i skrivende stund har over 700 mennesker på dødsgangen i fængslet San Quentin. I dag skal en del af dem på græs for første gang i år, og det har tiltrukket mange byboer fra den nærliggende metropol San Francisco, blandt andet den 32-årige sushikok Mary Wells.

“Det er dejligt at se fangerne juble og springe rundt, når de ser solen for første gang i måneder. Jeg har taget ungerne med, så de kan se, at man skal behandle mennesker på dødsgangen ordentligt,” forklarer Mary, inden hun udpeger de sødeste og sjoveste indsatte for sønnen Mark på 7 og datteren Alice på 11.

Hygge og harmoni
Fangernes mulighed for at komme på græs er en del af Californiens nye tiltag The Really Green Mile, der skal gøre dødsgangen mere økologisk og bæredygtig. Navnet er inspireret af Stephen Kings gysernovelle “The Green Mile”, men ifølge inspektør Geoffrey Chapell handler statens fængselsprojekt ikke om uhygge, men om velfærd og harmoni med naturen.

“De indsatte på The Really Green Mile får mad uden stråforkorter fra et lokalt landbrug, og i modsætning til de konventionelle fanger har de hele 9 m2 at boltre sig på samt et stort fællesareal, hvor de kan løbe rundt, provokere hinanden og slås, som de gjorde hjemme i slummen,” fortæller Geoffrey Chapell, der har forsøgt at skabe et så hyggeligt miljø som muligt med klassisk musik i højttalerne og adgang til rent drikkevand døgnet rundt.

Ude af balance
“Det konventionelle fængselssystem har efterhånden fjernet sig så meget fra områdets oprindelige økosystem, at vi risikerer at komme helt ud af balance med jordens naturlige processer til opbevaring af levende væsner, der skal slås ihjel til samfundets bedste,” uddyber Geoffrey Chapell, der håber på at udbrede idéen om et økologisk fængselsophold til andre stater, der praktiserer dødsstraf.

“Vi er måske lidt specielle, fordi vi har mange indsatte, men meget få henrettelser, hvorimod en stat som Texas jævnligt slår sine fanger ihjel. Men derfor skal de da stadig have det godt, inden de får den dødbringende sprøjte,” slutter fængselsinspektøren.