JackieNix, Bigstock

“Vi håber, at en gave i form af Aberdeen-Angus-koen Lissy kan styrke vores relationer til landet,” siger Lars Løkke Rasmussen om dyret, der skal afsløres i Beijing Zoo til efteråret.

Om to dage kan danskerne komme ind og se de to pandaer Xing Er og Mao Sun, som Kina har udlejet til Københavns Zoo. Dyrene er blevet kaldt et led i Kinas såkaldte panda-diplomati, hvor landet sender pandaer rundt i verden for at styrke relationerne til andre stater.

Danmark vil nu gå samme vej og begynder meget passende med at sende et dyr tilbage til Kina. Nærmere betegnet den sorte Aberdeen-Angus-ko Lissy.

“Vi håber, at en gave i form af Lissy kan styrke vores forhold til Kina, især hvad angår handel,” fortæller Lars Løkke Rasmussen, der personligt har udvalgt treårige Lissy.

Bor på hemmelig gård
“Hun er en heldig ko, for normalt bliver dyrene slagtet efter tre-fire år som malkekøer, men Lissy er noget helt specielt,” tilføjer statsministeren med henvisning til, at koen lige nu befinder sig på en unavngiven gård et sted i Danmark, hvor hun bliver omhyggeligt passet og plejet.

I modsætning til pandaen er koen ikke en truet dyreart, eftersom der findes over en milliard stykker kvæg på verdensplan, herunder knap 100 millioner i Kina. Men Løkke Rasmussen mener ikke, at koens popularitet er en hindring for, at den kan vække glæde blandt kinesiske zoogæster.

“Det hele handler om storytelling. Lissy er jo ikke bare en hvilken som helst ko. Hun er en dansk ko, der kommer fra en dansk kulturbaggrund med frihedsrettigheder, ligestilling og demokrati. Via Lissy kan vi promovere de værdier i udlandet, samtidig med at vi kan gøre en god forretning,” siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at Lissy skal bo i en smart byg-selv-stald, som Ikea har designet.

“Ikea er godt nok svensk, men jeg tror ikke, kineserne lægger mærke til det.”

Behøver ikke tæske Tibet-demonstranter
Hvis pandaerne Xing Er og Mao Sun får en unge, vil den tilhøre Kina. Lissys afkom vil derimod ikke vende tilbage til Danmark, men tilhøre Beijing Zoo.

“Danmark er et lille land, der ikke kan få ret meget igennem over for et stort land som Kina. Vi håber derfor på, at hvis vi viser velvilje og giver Xi Jinping en kalv, kan vi nøjes med at bortvise Tibet-demonstranter i stedet for at tæske dem og smide dem i fængsel, når han kommer på statsbesøg,” slutter statsministeren.