Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Efterskole-eleven Markus fik sig en slem forskrækkelse, da en dialogboks forhindrede ham i at købe cigaretter på nettet.

Indtil for få dage siden var det nemt for 16-årige Markus Frederiksen og hans venner fra efterskolen at ryge i smug. De købte nemlig cigaretter online, selvom det er ulovligt at sælge til personer, der ikke er fyldt 18 år.

“Der står sikkert et eller andet med småt om, at man skal være fyldt 18, men det har jeg ikke set,” siger Markus, der var meget glad for muligheden for at købe cigaretter på nettet.

“Alle kender alle i den her lille landsby, så dem nede i Brugsen vil ikke sælge os smøger, fordi de godt ved, at vi går på skolen,” uddyber han.

Men nu er det slut med at omgås reglerne ved at handle via nettet. Butikken har nemlig sat en dialogboks op, hvor besøgende skal bekræfte, at de er over 18 år.

Ingen adgang for mindreårige
“Det er bare så nederen. Jeg kan jo ikke bekræfte, at jeg er over 18, så jeg er nødt til at klikke nej. Og så bliver jeg bare sendt tilbage til den side, jeg kom fra, så jeg kan slet ikke komme ind på siden mere,” siger Markus, hvis venner også forgæves har forsøgt at komme ind på siden.

Butiksindehaver Allan Falk forklarer, at dialogboksen fungerer som en dørmand ved diskotekerne:

“Hvis du er under 18 år, stopper dørmanden dig, og så kommer du slet ikke ind. Det er præcis det samme med dialogboksen. Du er simpelthen nødt til at klikke på ‘ja’ for at komme ind på siden, så nu er der slet ingen adgang for mindreårige. Hvis nogle flere gjorde det samme, kunne vi forhindre de helt unge i at komme i nærheden af alt fra gambling og tobaksprodukter til porno og illegal våbenhandel.”

Kan erstatte legitimation
Allan Falk mener, at metoden er så effektiv, at den på sigt vil kunne erstatte både dørmænd og legitimation.

“I stedet for at bede om legitimation, sætter man bare nogle knapper op, som folk kan trykke på. Hvis de er fyldt 18, trykker de ‘ja’, og hvis de ikke er, trykker de ‘nej’. På den måde kan man også løse problemet med falsk ID, som nogle unge bruger for at snyde,” siger han og slutter:

“Det sparer tid i butikkerne, fordi kunderne har trykket på knappen, før de når til kassen, og så slipper kasseassistenten for at bruge tid på det. Og på diskoterne kan man flytte vagterne væk fra dørene, så de kan koncentrere sig om folk, der bliver for fulde eller voldelige, for den slags kan knapperne selvfølgelig ikke gøre så meget ved.”