En skjortes repressive, strukturelle sexisme har brutalt sat en stopper for en 28-årig kvindes lovende karriere i astrofysikkens superliga.

“Ufattelig bittert.”

Sådan opsummerer den 28-årige ph.d.-studerende i astrofysik, Rikke Pedersen, hvordan hun oplever det at få sine karrieredrømme slukket på et splitsekund. For ikke alene har Rikke med topkarakterer bestået en kandidatuddannelse i astrofysik ved Københavns Universitet. Indtil for få dage siden arbejdede hun også på en ph.d. på det prestigefyldte Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Men nu har hun opgivet sit studie.

“Jeg har kæmpet nådesløst for at udmærke mig og blive en af de absolut førende på mit felt, og så er det mildest talt forstemmende at blive stoppet af en skjorte,” forklarer Rikke.

Ikke raketvidenskab
Den fatale skjorte, som Rikke taler om, blev båret af den engelske videnskabsmand Matt Taylor i forbindelse med en tv-transmission af et eller andet, der involverer robotter og kometer ude i verdensrummet. Skjorten afbilder adskillige kvinder, som poserer udfordrende. Og det, måtte Rikke erkende, er uforeneligt med hendes karrieredrømme.

“Naturligvis er jeg en stærk og selvhjulpen person, som kan klare både modgang og modstand her i livet. Men når det kommer til skjorter med fiktive, seksualiserede kvinder, må selv jeg strække våben. En fagverden, hvor nørder tror, de kan gå rundt med billeder af hotte kvinder på grimme skjorter, bare fordi de lander sonder på kometer, har tydeligvis ikke plads til mig. Det er ikke min drøm om raketvidenskab,” siger hun.

Langt over stregen
“Det er ikke fordi, man bør blive stødt over folks beklædning generelt. Så ville man jo legitimere kritik af både muslimske tørklæder, korte hotpants og alt mulig andet,” siger hun og tilføjer, at der dog må være en grænse, som hun mener bør trækkes, inden man når til nørder med tegneseriekvinder på skjorterne.

“Hvis han nu blot havde båret en t-shirt fra bandet Cannibal Corpse, som forestillede halvrådne lig, som han nøjedes med for et par uger siden – eller en med kvinder, som i det mindste så usexede og mindre tegneserieagtige ud, så kunne jeg nok leve med det. Men det her var langt over stregen,” siger Rikke Pedersen.