Som reaktion på mediedækningen af Danmarks nye nationalret kræver en række mellemøstlige ambassadører et samråd med Dan Jørgensen. Fødevareministeren afviser imidlertid anmodningen og enhver politisk indblanding.

En lang række ambassadører fra den arabiske verden har sendt et stærkt formuleret brev til Fødevareministeriet, hvor de kræver, at Dan Jørgensen griber ind over for det voldsomt stigende fokus på den nykårede danske nationalret: stegt flæsk med persillesovs.

Ambassadørerne mener, at fremstillingen af madretten kan virke både stødende og uappetitlig på danske muslimer.

Kræver billedforbud
Den egyptiske ambassadør, Amina Massri, forklarer.

“Helt ærligt, det er både problematisk på et æstetisk og et religiøst plan. Dog kunne vi måske have siddet provokationen overhørig, hvis ikke retten var blevet skamløst afbildet overalt, og der mener vi, man burde skride ind juridisk,” siger ambassadøren og tilføjer:

“Egentlig vil vi også gerne have billedforbuddet til at omfatte Dan Jørgensen, men det kan vi tage som et særskilt punkt senere.”

Dan Jørgensen afviser imidlertid bastant henvendelsen.

“Jeg har stor respekt for alle kulturer, men i Danmark er det en umistelig menneskeret at spise og afbilde små stykker død gris, og den ret vil jeg forsvare til min død. Så længe ingen har haft sex med dyret, kan der umuligt være tale om, at nogen eller noget lider overlast,” siger han.

Lidegaard: Hyld god smag
Hos Politiken ser man dog mere nuanceret på sagen.

“Naturligvis er det enhvers ret at spise stegt flæsk, men vi mener ikke, at man behøver at tale eller vise mad på en måde, som kan virke stødende. På Politiken vil vi derfor fremover fokusere på den gode smag, religionsneutral grød samt ting, som man kan købe i Torvehallerne,” siger avisens chefredaktør, Bo Lidegaard.

Ikke alle er dog enige; hos Dansk Folkeparti foreslår man konkret lovgivning for at imødegå henvendelsen.

“Stillet over for en sådan trussel mod danskheden ser vi os nødsaget til at stille foreslag om, at åbenlys indtagelse af stegt flæsk bliver lovpligtig i alle danske kantiner samt obligatorisk i folkeskolens madpakker til og med syvende klasse,” siger værdiordfører Pia Kjærsgaard.