Foto: Jmcannie, Freeimages.com

Foto: Jmcannie, Freeimages.com

Da Janne Kirkhoff vendte tilbage til de sociale medier, blev hun dybt deprimeret over, hvor mange søde katte og livsbekræftende videoer hun ikke havde set.

“Se, hvor den leger med garnnøglet!” udbryder Janni med et grin. Det er tredje gang, hun ser videoen om “The Cat That Looks Exactly Like Ashton Kutcher!”, men den er lige sjov hver gang.

Videoen blev lagt op på Facebook få dage efter nytår, men Janni Kirkhoff havde lovet sig selv at undgå sociale medier i 10 dage og så derfor ikke den søde kat med det samme.

“Min Facebook-detox betød, at jeg gik glip af alt for mange nuttede katte. Jeg troede, jeg ville få mere ro i min dagligdag, men fik kun kedsomhed. Nu fortryder jeg,” konkluderer den 39-årige socialpædagog, men trøster sig med, at de fleste af de sjove opslag stadig er tilgængelige på nettet.

Hitler-marsvin
“Det er lidt af en opgave at gå flere dage tilbage på mine venners Facebook-væg eller kigge i arkiverne på mine yndlingssider. Men hvordan skal jeg ellers forstå folks henvisninger til fx Hitler-marsvinet eller den handicappede drengs møde med sit store idol?” spørger Janni Kirkhoff og fremhæver en barsk, men livsbekræftende video med titlen “Denne pige møder en krigsveteran – du gætter aldrig, hvad der så sker!”

“Og det var helt rigtigt: Jeg kunne slet ikke gætte, hvad der så ville ske,” siger Janni med et begejstret smil.

Ekspert: Katte for nuttede
Hendes fortrydelse er fuldt forståelig for Tina Marie Grann, der har en ph.d. i religionshistorie og er i gang med et tværfagligt projekt om meme-relateret askese.

“I Middelalderen trak mennesker sig tilbage i klostre for at finde Gud og fokusere på indre værdier, og mange forsøger i dag det samme ved at undgå Facebook, YouTube og den slags. Men det er håbløst; kattene er for nuttede og de sjove memer alt for sjove til, at det virker,” mener Tina Marie Grann, der har talt med mange skuffede afholdsmænd og -kvinder:

“De fleste af dem tror, at det minder om at droppe fed mad eller cigaretter, altså at man får mere velvære og større overskud til at gøre de ting, der virkelig betyder noget. Men hurtigt opdager de, at det, der virkelig betyder noget, netop er at se videoer med søde katte og at kommentere kontroversielle memer.”