Foto: Lovleah, Bigstock

Foto: Lovleah, Bigstock

I et overraskende udslag af selvstændig nyhedsjagt meldte en avis i går om noget, der ikke fandt sted på de sociale medier.

“Det føltes som at være 25 år igen,” siger Verner Jensen, der siden 1982 har været journalist på Jyllands-Posten.

Sammen med sin kollega, Miriam Maher, dækkede Verner i går en historie, der overhovedet ikke fandt sted på hverken Facebook, Twitter eller Instagram, men i det, som han og jævnaldrende kolleger kalder “virkeligheden”.

“Miriam var ret skeptisk, for hun har kun været på avisen et halvt år og er stadig ret ung. Men efterhånden kunne hun godt se det journalistiske potentiale i at researche andre steder end via Google og Wikipedia,” fortæller Verner Jensen og bakkes op af 27-årige Miriam Maher.

Talte ansigt til ansigt
“Først skulle jeg vænne mig til, at jeg ikke bare kunne citere politikere og debattører direkte fra Facebook eller skimme avisernes læserkommentarer for ekstreme udtalelser, der kunne peppe historien op,” indrømmer Miriam, der endte med at blive glad for selv at interviewe sine kilder.

“Jeg talte med hele tre forskellige personer, en af dem endda ansigt til ansigt. Det var ret grænseoverskridende i forhold til, hvad min praktiktid havde budt på,” fortsætter hun og husker tilbage på halvandet år, hvor hun både skrev om livsstil, mode, kultur og politik.

Tendenser i debatten
“Forskellen på de forskellige områder lå mest i, hvilke sider jeg tjekkede for udtalelser. Politikere er mest på Facebook eller Twitter, så jeg brugte dengang meget tid på at skimme Søren Pind, Søren Espersen og Joachim B. Olsens sider for at finde de mest rabiate kommentarer og udpege tendenser i den offentlige debat,” siger Miriam Maher, der i starten af sin ansættelse hjalp Verner Jensen med at finde nyheder på den måde.

“Jeg ville jo stadig gerne ringe kilderne op og den slags, men så forklarede Miriam mig, at det simpelthen ikke er moderne journalistik sådan at finde ud af ting, som ikke i forvejen står på sociale medier. I dag er jeg venner med 1053 mennesker på Facebook og har lige skrevet en historie om, hvorvidt Pia Kjærsgaard nogensinde selv har brugt ordet ‘blowjob’ i en opdatering,” fortæller han og tilføjer drømmende:

“Men i går, da jeg var ude i marken… Det var ren nostalgi!”