Foto: TatyanaGl, Bigstock

Foto: TatyanaGl, Bigstock

Hvis du ikke stemmer den 18. juni, er du en slubbert, der skider på demokratiet. Desuden får du pest og mister retten til at brokke dig.

Folketingsvalget nærmer sig, og langt de fleste voksne danskere med forstanden i orden sørger for at stemme. Men der er altid nogle, der ikke engang gider gå hen for at stemme blankt. Det må de selv om, mener overlæge Preben Arntoft Henriksen fra Rigshospitalet, men det er værst for dem selv.

“Det er fordi, man faktisk får pest, hvis man ikke stemmer,” fastslår han og tilføjer:

“Og pigelus!”

Kan bevises
Selvom der ikke tidligere er konstateret tilfælde af hverken pest eller pigelus efter manglende valgdeltagelse, er Preben Arntoft Henriksen ikke et sekund i tvivl om, at han har ret.

“Joho, det passer i hvert fald, og jeg kan også godt bevise det, hvis det skulle være. Men jeg kan bare ikke se, hvorfor det skulle være nødvendigt. Hvem har lyst til at få ulækre sygdomme, når man kan undgå det, hvis man bare gør sin pligt og går hen for at stemme?” spørger han retorisk.

Elsebeth Toft, der er professor i jura ved Aarhus Universitet, kender ikke til risikoen for at få pest eller andre sygdomme. Alligevel advarer også hun mod at undlade at gøre brug af sin stemmeret.

“Hvis man ikke stemmer, har man i hvert fald ikke lov til at brokke sig de næste fire år. Heller ikke over vejret,” siger hun.

Man kommer i fængsel
Skulle det ske, at en sofavælger drister sig til at brokke sig over noget, kan det have voldsomme konsekvenser.

“Så kommer man i fængsel. Og man får ikke 4000 kroner, selvom man passerer start,” advarer Elsebeth Toft.

Det er med andre ord meget vigtigt at huske at stemme. Selvom det ikke har nogen praktisk betydning for valgets resultat.

“I princippet er det ligegyldigt, at en lille del af de stemmeberettigede ikke gør brug af stemmeretten. Mandaterne fordeles jo efter, hvor mange procent af stemmerne, de enkelte partier og kandidater får. Derfor er det sekundært, om det er 40, 80 eller 100 % af de stemmeberettige, der har deltaget i valget,” forklarer valgforsker Irene Ingemann, der dog mener, at man bør stemme uanset hvad:

“Hvis du ikke stemmer, er du en slubbert, der skider på demokratiet. Og så er du i hvert fald selv ude om det, hvis politikerne gør noget dumt!”