Foto: ruivalesousa, Bigstock.com

Foto: ruivalesousa, Bigstock.com

Alternativet har ekskluderet en 51-årig mand, der udgav sig for at være den bulgarsk-danske livskunstner og projektmagter Riffa Jahbo, men i virkeligheden var en ejendomsmægler fra Hobro ved navn Steen Iversen.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, er stærkt berørt og skuffet, da han udtaler sig om den eksklusion, han netop har været tvunget til at gennemføre.

“Vi kan naturligvis kun beklage, at det har været nødvendigt at smide Steen Iversen ud, men desværre oplever alle partier, at mennesker, som slet ikke deler partiets værdier eller personlighed, forsøger at snige sig ind,” siger han

Deleløbehjul af kompost
Det begyndte ellers godt. Den dansk-bulgarske Riffa Jahbo virkede som selvskrevet til Alternativet, da han meldte sig ind i september 2014. Ikke alene dokumenterede den selverklærede livskunstners CV, at han havde udviklet en alternativ valuta baseret på sælkød og stiftet en gøglertrup, der forærede smil væk til forretningsmænd i Kyoto. Han havde sågar lavet flere brainstorming-seminarer om kompostbaserede deleløbehjul med kommunal støtte.

Men alt det var løgn. Det første tegn på, at Riffa ikke var den, han udgav sig for, kom under en af Alternativets politikudviklings-workshops, hvor deltagerne skulle gøgle deres syn på alternativ fordeling af satspuljemidler. Her viste han sig chokerende ude af stand til at jonglere med mere end en bold.

Medbragte buræg
Den endelige afsløring af falskneriet skete, da Riffa ikke alene troppede op med æg til bagning af en vegansk omelet ved et partiarrangement. De nævnte æg var sågar buræg af den billigste slags fra Fakta.

Under en kritisk, men kærlig mindfulness-intervention, gik han til bekendelse. Riffa Jahbo havde aldrig eksisteret, men var i virkeligheden ejendomsmægleren Steen Iversen fra Hobro. I en sen alder havde Steen erkendt en urealiseret drøm om at blive græsrodsprojektmager i krydsfeltet mellem økonomi, politik og grøn omstilling.

Konsekvensen af det chokerende falskneri og den manglende baggrund i alternativ ledelse og gøgl var øjeblikkelig eksklusion med partiskadelig kedelighed som begrundelse. Partiformanden beklager, at det kom så vidt.

“Det her er nok det tristeste, jeg har oplevet, siden Gnags kopierede vores partiprogram,” siger Uffe Elbæk.