Foto: Niels Elgaard Larsen, Wikipedia

Foto: Niels Elgaard Larsen, Wikipedia

I en ny erindringsbog beskriver den danske fotograf sit begivenhedsrige liv med socialrealistiske billeder fra Månens bagside og beskrivelser af, hvordan Holdt rejste til Afrika på et amerikansk missil.

I løbet af den seneste tid har der været voldsom blæst om den danske fotograf og forfatter Jacob Holdt, som er blevet beskyldt for at have overdrevet sine oplevelser i bogen “Amerikanske Billeder”. Men nu tager Holdt til genmæle og udgiver selvbiografien “Mit livs eventyr”, der fortæller sandheden om hans bedrifter.

Mødte nazister på Månen
RokokoPosten mødte forfatteren på Bogforum, hvor han blandt andet fortalte om en hidtil ukendt tur til Månens bagside.

“Jeg blev i al hemmelighed opsendt med en sovjetisk Soyuz-raket i maj 1969. Desværre kom jeg for sent til affyringen og måtte derfor levitere ved egen kraft for at indhente resten af besætningen. Jeg formåede kun i sidste øjeblik at tøjre mig til raketten med mit skæg,” siger han og tilføjer, at man stadig kan se aftrykket af hans fødder på en klippe nær Kosmodrom i Bajkonur.

Holdt fortæller, at Månens bagside var et stærkt socialt marginaliseret sted, der berørte ham dybt.

“De eneste mennesker, jeg fandt, var nazister, som levede i yderste armod i forfaldne ghettoer efter at være flygtet efter Anden Verdenskrig,” siger han og fortæller, at han indledte et frugtbart venskab med Martin Bormann og oprettede en fond.

Kærnede tiger til smør
Efter sin hjemkomst rejste Holdt blandt andet til Afrika siddende overskrævs på et amerikansk missil. Også her formåede den socialt engagerede Holdt at gøre en forskel:

“Blandt andet viste jeg de lokale, hvordan de kunne kærne tigre til smør ved at lade sig jage rundt om et træ.”

I bogen kan man også læse, hvordan Holdt overlevede adskillige farefulde situationer og med nød og næppe overlevede at drukne i den grågrønne og grumsede Limpopo-flod ved at trække både sig selv og sin hest op ved sit skæg.

Også hidtil ubeskrevne oplevelser i Amerika er med i bogen. Her bringer Holdt et foto, som han tog af Abraham Lincoln, kort inden præsidenten blev skudt, ligesom Holdt beskriver en samtale med en tusindårig canadisk inuit, som tydeligt kunne huske, dengang vikingerne ankom til Newfoundland.