Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Kommunen ønsker løsrivelse fra København, som de mener, ikke har levet op til sit ansvar. Men et Frexit kan få store økonomiske og geopolitiske konsekvenser, advarer eksperter.

“Frederiksberg skal ikke rodes ind i Københavns problemer. Det er bedre for os at stå udenfor og hjælpe københavnerne, hvis fascistiske kræfter tager over.”

Sådan lyder det fra Jørgen Glenthøj, der er borgmester i Frederiksberg Kommune og leder af den nystartede, men allerede voldsomt populære Frexit-kampagne. Glenthøjs mål er at arrangere en afstemning om kommunens løsrivelse fra København, der ideelt set skal ende med, at Frederiksberg ikke længere er en del af hovedstaden.

“De københavnske politikere har ganske enkelt ikke taget deres ansvar alvorligt,” siger borgmesteren og nævner Nordvest-udvidelsen som et tegn på hovedstadens kortsigtede planlægning:

“Der vil gå mange år, inden købekraft og lønniveau i Nordvest er på højde med vores, og indtil da må vi leve med social og æstetisk dumping.”

Jysk flygtningestrøm
Det er dog den jyske flygtningestrøm, der har fået Jørgen Glenthøj og mange andre frederiksbergere til at kræve et stop for det omfattede hovedstadssamarbejde.

“En ordentlig føderation forsvarer sine ydre grænser. Det magter København ikke, men tager imod den ene jyde efter den anden med bittesmå kopper kaffe eller endda lejebolig på selve Frederiksberg,” siger borgmesteren og kalder den københavnske velkomst for misforstået, blåøjet humanisme.

Hvis det lykkes Frexit-kampagnen at løsrive Frederiksberg fra København, kan det dog få store konsekvenser, advarer eksperter i hovedstadsområdet.

“Et Frexit vil gøre det sværere at handle i Frederiksberg, fordi man så skal vise ID-kort ved indgangen til Frederiksberg Centret og fortolde alle typer alkohol, der ikke er rosé eller Dom Pérignon,” lyder det fra Anette Wind, der er hovedstadsforsker og medlem af tænketanken Kø-Fre-Forever.

Ukraine i København
Hun bakkes op af Gert Nørregaard, der er politolog og nylig hjemvendt fra de russisk besatte områder i Ukraine.

“Vi tror ikke, den slags kan ske i Danmark, men hvis Frederiksberg løsriver sig, kan København sagtens finde på at invadere med henvisning til de folkekøbenhavnere, der bor i kommunen,” siger han.