Foto: Kbuntu, Bigstock

Foto: Kbuntu, Bigstock

Over 1000 fænomener i Danmark leder tankerne hen på en ubehagelig historisk periode, som vi ikke bør gentage, lyder det fra historieprofessor.

“Den tone bryder jeg mig ikke om. Sådan talte man også i Tyskland i 30’erne.”

Har du nogensinde hørt denne eller en lignende replik og tænkt, at sammenligningen med nazismens opblomstring var lige i overkanten? Så har du formentlig taget fejl.

Det mener Eske Bjerre, der er historieprofessor med speciale i Weimar-reminiscens og rekonstruerende retorik. I løbet af de sidste tre år har han studeret over 1000 danske fænomener, der ifølge ham viser tydelige tegn på et uhyggeligt slægtskab med en ubehagelig historisk periode.

Hund med nazi-øjne
“Jeg startede med en simpel internetsøgning, der viste, at 34 politiske partier og bevægelser delte Hitlers synspunkter, mens 674 foreninger og grupper kunne sammenlignes med Goebbels, Himmler eller andre højtstående nazister. Så vidste jeg, at jeg var på sporet af noget stort,” siger han.

En grundigere søgning viste, at nazificeringen langsomt, men sikkert også havde sneget sig ind i danskernes civile liv.

“I et forum om kæledyr observerede jeg, at en kvindes kommentarer om en anden kvindes kat grænsede til det fascistiske. Et andet sted på samme forum blev der delt billeder af en hund, hvis øjne så decideret nazi-agtige ud,” fortæller professoren.

Nazismen er slem
Feltarbejder i hele landet viste dernæst, at de nazistiske tendenser bestemt ikke kun var at finde på internettet.

“Til en sammenkomst i Skive hørte jeg en 30-årig kvinde sige, at hun ‘var virkelig nazi’ med sine broderimønstre, og i Aarhus overhørte jeg flere gymnasiepiger grine af, at de var såkaldte ‘grammar nazis’ (grammatik-nazier, red.). Jeg blev chokeret over, hvor udbredt ideologien er.”

Eske Bjerre understreger, at han som forsker ikke vil komme med forslag til politiske løsninger på problemet, men at han selv vil gøre mere for at skabe opmærksomhed om nazismens farer.

“Det er som om, folk ikke ved, hvor slem nazismen egentlig er. Vi taler folkedrab, omfattende politisk vold og fuldstændig ufortrøden biologisk racisme. Og alt det florerer på Facebook, i kæledyrsfora og på gymnasier.”