Foto: e-Boks

Foto: e-Boks

En digitaliseret sundhedsløsning vil gøre det nemmere og hurtigere for borgerne at få hjælp i nødssituationer, siger Digitaliseringsstyrelsen. Personer uden internet vil dog kunne modtage sygekørslerne per brev.

Forestil dig, at en person pludselig falder om på gaden. De omkringstående går straks i gang med førstehjælp, og nogen ringer efter en ambulance. I gennemsnit går der 15 minutter, inden den har fundet vej gennem travle gader, trafikerede kryds og flokkende menneskemængder.

Forestil dig så, at du kan modtage samme service per e-Boks. Et par tryk på telefonen, og redningen er til stede. Det bliver virkelighed fra februar næste år.

Så godt som reddet
“Med ambulance via e-Boks gør vi det nemmere og hurtigere for borgerne at få hjælp i akutte situationer,” fortæller kontorchef Anders Astman fra Digitaliseringsstyrelsen og forklarer, hvordan tjenesten fungerer:

“Du henter en app til din smartphone, hvor du med et par tryk kan fortælle, hvad der er sket, hvorefter en ambulance med de rette hjælpemidler downloades til din e-Boks. Den tilskadekomne skal selvfølgelig ikke selv bestille vognen, men appen er så smart indrettet, at andre kan åbne den, selvom telefonen er låst.”

Redningstjenesten skal dog åbnes i e-Boks bagefter, hvilket kan være en smule besværligt.

“E-Boks har sin egen kode, og ikke alle har aktiveret appen til e-Boks på deres telefon. Det vil sige, at man i nogle tilfælde skal gå på nettet på en almindelig computer, hacke sig ind på den tilskadekomnes e-Boks, hvorefter man installerer e-Boks-appen på vedkommendes telefon, som man ofte også skal hacke, aktiverer appen på computeren og åbner den downloadede ambulance. Men så er man også så godt som reddet!” siger Anders Astman.

Via brev eller bibliotek
Kritiske røster har påpeget, at ikke alle har en smartphone og derfor ikke kan gøre brug af den digitaliserede løsning. For eksempel har Ældre Sagen kaldt ambulance via e-Boks for livsfarligt hasardspil med ældre menneskers liv. Heldigvis har Digitaliseringsstyrelsen en løsning.

“Man skal selvfølgelig ikke straffes for ikke at have en smartphone, så vi tilbyder borgerne at sende dem ambulancen med almindeligt brev i løbet af 4-7 dage eller stille den til afhentning på nærmeste bibliotek,” siger Anders Astman.