Foto: Janwikifoto, Wikipedia

Foto: Janwikifoto, Wikipedia

Søren Espersen skammer sig over at være fra Danmark efter Anders Samuelsens Twitter-udfald mod Donald Trump. Espersen mener, at udmeldingen forringer Danmarks anseelse og sætter turistindtægter over styr.

Søndag tweetede den amerikanske præsident Donald Trump en humoristisk video, hvor han gav tv-stationen CNN tæsk i en showbrydekamp. Dette førte til skarpe reaktioner fra politikere og kommentatorer overalt i verden. En af dem, der blev provokeret, var den danske udenrigsminister Anders Samuelsen, der selv tweetede følgende:

“Jeg synes at @realDonaldTrump fra NU skal stramme op, fokusere på kampen for frihed og udvise respekt for præsidentembedet.”

Nedsætter Danmarks agtelse
Dette møder nu en skarp reaktion fra Dansk Folkepartis Søren Espersen, der mener, at udenrigsministeren nedsætter Danmarks agtelse i udlandet.

“Jeg blev simpelthen så skamfuld over at være dansker, da jeg læste Samuelsens tweet. Jeg kunne bogstavelig talt mærke hjertet synke i livet på mig. Helt ærligt ved jeg ikke, om jeg har lyst til at hejse Dannebrog hjemme i haven fremover, når repræsentanter for det officielle Danmark opfører sig sådan,” siger han og fortsætter.

“Tænk engang på den negative omtale, som den slags kan give i aviser som New York Times eller The Guardian, for slet ikke at nævne konsekvenserne for turismen, når amerikanere vælger at blive væk.”

Søren Espersen fortæller også, at det for ham personligt kan blive et problem og årsag til akavet stemning.

“Jeg rejser rigtig meget rundtomkring i verden, og som regel er jeg stolt over at komme fra Danmark. Men næste gang jeg er til fint middagsselskab med højtplacerede meningsdannere og politikere i Polen eller Ungarn, som spørger mig om, hvad pokker der sker i Danmark, bliver det virkelig svært at finde en grimasse, der kan passe,” siger han.

Ikke i vores navn
Som reaktion på Samuelsens tweet har Søren Espersen derfor sammen med Iben Tranholm stiftet bevægelsen “Ikke i vores navn”, der planlægger både at demonstrere på Christiansborg Slotsplads og indrykke annoncer i amerikanske aviser, hvor man tager afstand fra udenrigsministerens tweet.

“Vi er rigtig mange, der ikke føler os repræsenteret af det officielle Danmarks uforsonlige og hårde linje over for USA og dets demokratisk valgte præsident. Derfor er det vigtigt for os at gøre det klart for udlændinge, at Anders Samuelsen langt fra taler på vegne af alle danskere, men at vi er et land, der er præget af stor politisk mangfoldighed og tolerance. Også over for Donald Trump,” forklarer Søren Espersen.