Foto: Steen Brogaard/Ft.dk

Foto: Steen Brogaard/Ft.dk

Den tidligere DF-formand mener, at hun udfører sit arbejde som Folketingets formand eksemplarisk, og at betegnelsen skadedyr skal forstås i en betydning, som kun hun kender.

Sidste uge modtog Pia Kjærsgaard kritik for at have kaldt EU for en rotterede i et debatprogram. Flere politikere mente ikke, at udtalelsen var passende for Folketingets formand, der traditionelt ikke kommer med provokerende politiske udmeldinger.

Ifølge Kjærsgaard selv er kritikken dog skudt helt ved siden af.

“Til alle de idioter, der forsøger at begrænse min ytringsfrihed ved at sige, at jeg ikke er min stilling værdig: I er skadedyr, for jeg gør mit arbejde eksemplarisk,” siger hun og tilføjer kort efter, at hun ikke brugte hverken udtrykket “skadedyr” eller “idioter” på en nedsættende måde:

“For mig har skadedyr altid været sådan nogle søde og uskadelige små nogle, og idiot er jo bare det græske ord for en privatperson. Sådan opfatter alle det da.”

Største sag siden Muhammed
Folketingsformanden bakkes op af sin partikollega Kristian Thulesen Dahl, der mener, at kritikken af Kjærsgaard er den største ytringsfrihedssag siden Muhammed-krisen.

“I et frit samfund bør man være i stand til at sige grimme og upassende ting, uden at ens politiske modstandere straks bedriver verbal vold. Jeg tøver ikke med at kalde det her for et knæfald for islam,” udtaler Dansk Folkepartis formand uden dog at uddybe, hvori forbindelsen til religionen består.

Lykketoft var en nar
Pia Kjærsgaard udtaler også, at hun ikke har nogen planer om at fratræde sin stilling eller optræde mere konsensuspræget, for eksempel som Mogens Lykketoft gjorde det i sin formandstid.

“Mogens var slet ikke så fredelig, som man antager. Faktisk var han en kæmpe nar. Altså i betydningen: en person, der kan tillade sig et vist frisprog blandt autoriteter, selvfølgelig. Det har tjent ham godt, selvom jeg ikke selv kunne tænke mig et job i FN. Som i øvrigt også er en rotterede fyldt med rotter,” siger hun og tilføjer, at hun med “rotter” mener “små grå eller sorte gnavere, der blandt andet lever i kloakker og har lange, ulækre kødhaler”.