Foto: Cezary p, Wikipedia

Foto: Cezary p, Wikipedia

Gæsterne på Roskilde Festival, første skoledags-fejring i Dyrehaven og Copenhagen Pride er blevet anklaget for at efterlade et syndigt rod. Men det er intet i forhold til det svineri, som RokokoPosten kan afsløre på en genbrugsstation ved Slagelse.

Billederne af et tilsvinet campingområde efter, at Roskilde Festival var slut, gik Danmark rundt. På samme vis chokerede mængden af affald i hovedstadens gader efter Copenhagen Pride mange.

Men nu kan RokokoPosten afsløre, at det er ikke kun festivalgængere og pride-deltagere, der sviner uhæmmet. Også helt almindelige danskere producerer store mængder skrald. For deres husholdningsaffald holder nemlig ikke op med at være ulækkert, når det er ude af øje. I stedet ender det med at rode andre steder.

Bjerge af affald
“Prøv at se her,” siger Morten Jørgensen, der er medarbejder ved Genbrugsplads Slagelse, mens han peger på et bjerg af affald, som en kommunal skraldebil netop har afleveret.

Den stærkt ildelugtende dynge består af poser fulde af tomme mælkekartoner, kaffefiltre, madrester og alt muligt andet, som borgere bare har smidt fra sig i mere eller mindre tilfældige affaldsbeholdere.

“Danskerne kasserer skamløst utroligt meget affald i både egne og offentlige skraldespande uden hensyntagen til, hvor meget det faktisk ender med at rode herude hos os,” siger han og fortsætter:

“Mange tror åbenbart, at hvis bare man smider noget i en container eller spand, så forsvinder det uden at rode, men sådan fungerer virkeligheden altså ikke.”

Noget svineri
En gennemgang af danskernes skrald viser da også, at det er næsten alt, som vi med tiden ender med at kassere. Alt fra gamle cykler til sofaer og fladskærms-tv ender før eller senere på en kommunal genbrugsstation eller en såkaldt forbrændingsanstalt, der bliver så rodet, at man ser sig nødsaget til simpelthen at sætte ild til affaldet.

Et forhold, som selv en garvet affaldshåndtør som Morten Jørgensen finder stærkt kritisabelt.

“Selvfølgelig kan man sige, at folk har betalt for at få hentet deres affald, ligesom dem på Roskilde Festival betaler for oprydningen via billetprisen, men det ændrer ikke noget ved, at det er noget svineri,” siger han og tilføjer, at niveauet af rod og uhumskhed på genbrugspladserne i øvrigt er det rene vand i forhold til det, som man oplever på de kommunale anlæg for rensning af borgernes kloak- og spildevand.