Foto: Public domain

Foto: Public domain

Repræsentanter for det jødiske folk kræver nu erstatning for længere tids slaveri i Egypten, som beskrevet i Biblen. Den egyptiske regering afviser blankt og mener, at det er jøderne, som bør kompensere for de ti plager samt udslettelsen af Ramses Den Stores hær i Det Røde Hav.

“Israelitternes slaveri i Egypten har trukket tragiske og blodige spor ned gennem historien, som de nuværende egyptere og ikke mindst landets regering bliver nødt til at undskylde og tage ansvar for økonomisk.”

Kræver løn for pyramidebyggeri
Sådan falder ordene fra Yisrael Lippmann, der står i spidsen for foreningen Mosaiske Pyramideslavers Efterkommere, der har rejst krav om, at Egypten kompenserer for den lange periode, hvor mindst 600.000 jøder var slaver i Egypten.

“Pyramiderne er bygget med vores arbejdskraft, og flere tusinde år senere mindes jøder overalt i verden stadig årligt de lidelser, som Farao påførte vort folk. Men vi har aldrig fået en undskyldning, så nu er det på tide, ligesom vi også bør have en kompensation for det arbejde, som disse tvangsarbejdere udførte,” siger han.

Repræsentanter for den egyptiske regering afviser dog pure kravet. De mener derimod, at det er jøderne, som burde udbetale kompensation til det egyptiske folk. Det forklarer regeringstalsmand Muhammed Abboud.

Egyptere vil kompenseres for ti plager
“Slaveri var trods alt en ganske udbredt praksis på den tid, og selvom jeg anerkender, det ikke var fair, så er det trods alt ikke alle, som var med til at opføre pyramiderne,” siger han og forklarer, at kompensationen i stedet bør gå den anden vej.

“I det Gamle Testamente fremgår det helt klart, at israelitterne overreagerede helt vildt ved at få deres gud til at nedkalde adskillige forbandelser over de daværende egyptere. Hvis man beregner de økonomiske konsekvenser af eksempelvis vand, der blev til blod, invasion af frøer, græshopper og myg samt en befolkning, der blev ramt af pest, bylder, ekstremt haglvejr og død, så er der ingen tvivl om, at vi har temmelig mange penge til gode,” siger han og fortsætter:

“Desuden skal man huske, at hele Faraos hær blev udslettet af Moses, da han delte vandene i Det Røde Hav. Det var ret beset endnu mere usportsligt, end dengang de smadrede vores luftvåben i Seksdageskrigen.”

En mæglingsdelegation fra FN er nu på vej til henholdsvis Jerusalem og Cairo, hvor man vil fokusere på at få parterne til at billægge antikke stridigheder, så de i stedet får tid til igen at hade hinanden af langt mere nutidige grunde.