Foto: michaelheim, Bigstock

En 62-årig kvinde fra Hvidovre formåede at holde et rygestop i otte dage og syv timer. Dermed har hun slået den tidligere verdensrekord i nytårsforsæt fra 1994, hvor en kirgisisk mand holdt sig fra hestekød i knap syv dage.

Hele otte dage, syv timer og tre minutter. Så længe formåede Berit Knudsen fra Hvidovre at holde sit nytårsforsæt om ikke at ryge. Dermed blev den 62-årige revisorassistent med et slag den regerende verdensmester i nytårsforsæt.

At en hidtil ukendt kvinde fra Hvidovre på den måde skulle nå til den absolutte verdenselite, kommer bag på alle nytårsforsæt-iagttagere – og på Berit selv.

Verdensmester: Fortjente en smøg som belønning
“Jeg sad med en kop morgenkaffe og var egentlig ret irritabel, da det pludselig gik op for mig, at jeg nu havde holdt mit nytårsforsæt længere end nogen anden i verdenshistorien. I den anledning var det ret svært ikke at synes, at jeg fortjente en smøg,” siger Berit, der få øjeblikke efter indfandt sig på Shell-tanken på Biblioteksvej, hvor hun fortæller, at hun til fulde nød både sejrens sødme, en Rød Kings og to chokofanter.

Nytårsforsæt-branchen har de senere år været plaget af en række skandaler. Flere har forsøgt at gøre krav på titlen ved at hævde, at de eksempelvis har holdt et nytårsforsæt om at træne i op til flere uger, men alle er blevet diskvalificeret, efter at den Internationale Nytårsforsæt-komité har nærstuderet påstandene.

I samtlige tilfælde er det kommet frem, at deltagerne enten blot har købt, men aldrig brugt et medlemskab til Fitness World eller fremsat et aldrig realiseret ønske om at træne.

Urealistiske forsæt blev afvist
Flere andre har fået deres forsøg på nytårsforsæt diskvalificeret som åbenbart useriøse, allerede inden nytårsklokkerne faldt i slag. I Danmark drejer det sig blandt andet om Anders Samuelsens højtidelige nytårsforsæt om, at han aldrig nogensinde igen ville afgive urealistiske løfter, og et forsæt fra Thomas Blachman om at stoppe som dommer i X-Factor.

Den 73-årige kirgiser Sukhrab Karimov havde indtil i går verdensrekorden, da han formåede at holde sig fra nationens berømte hestekødspølser, chuchuk, i seks dage og 22 timer, men han er ikke bitter over at have mistet titlen.

“Som elite-nytårsforsætter ved jeg, hvor utrolig svært det er at klare sig i en disciplin, der er så barsk og konkurrencepræget. Derfor har jeg utrolig stor respekt for Berits præstation, som jeg tvivler på, vi kommer til at se overgået foreløbig, om nogensinde.”