Foto: hofred, bigstock

Stress, udmattelse, angst og død: Arbejdsprøvning i det kommunale Danmark er hårdere end de fleste former for ekstremsport og derfor populær blandt idrætsudøvere. Eksperter advarer om tårnhøj dødelighed. 

Frederik Hansen arbejder til hverdag som kontorchef i en offentlig styrelse og har de seneste ti år prøvet stort set alle former for ekstremsport. Han har besteget bjerge, jaget hajer med harpun samt gennemført otte ironman og det særligt krævende Badwater Ultramarathon, der er et 217 kilometer langt løb igennem den amerikanske Death Valley-ørken, hvor temperaturen når op på 54 grader.

Alligevel er han udfordret her på Taulov Savværk og Emballagefabrik, hvor han otte timer om dagen skal ligge fastspændt til en hospitalsseng, mens han sorterer plast og papemner i en iskold fabrikshal. Det sker som led i hans nye ekstremsport: arbejdsprøvning.

Førtidspension er den sværeste udfordring
“Det er Tove, der er leder af jobafklaring, rehabilitering og ressourceforløbsindsatsen for Kolding Kommune, som har henvist mig. I morgen skal jeg til eksamen i forvaltningsjura. Det svarer til den partshøring, man udsættes for, hvis man misser en svarfrist. Dumper jeg, mister jeg mit livsgrundlag resten af måneden,” udtaler Frederik og fortsætter:

“I hverdagene udarbejder jeg strategiseminarer og laver procesoptimering af den offentlige sektor. Lønnen er god og jobsikkerheden i top, men det er som om, der mangler noget gnist. Hvis jeg gennemfører jobtræningen, vil mit næste projekt være at se, om jeg kan få tildelt førtidspension. Det skulle være den allersværeste udfordring herhjemme.”

Ressourceforløb som olympisk disciplin
Uden for Danmark har man også fået øjnene op for de unikke muligheder for ekstrem udøvelse, der ligger i beskæftigelsespolitikken. Fx har Den Internationale Olympiske Komité undersøgt, hvorvidt disciplinen ressourceforløb kan indgå ved De Olympiske Lege i Tokyo i 2020.

Nordjyske Stiftstidende kunne dog i 2016 afsløre, hvordan 65 danskere var døde, mens de var i ressourceforløb. Det får Dr. João Grangeiro, der var cheflæge for OL i Rio i 2016, til at advare imod de farlige ressourceforløb:

“Mortaliteten er i top. Langt højere end for ellers farlige sportsgrene som boksning. Det er muligvis spændende TV, men etisk er det helt uforsvarligt.”