Foto: Jalisko, Bigstock

Foto: Jalisko, Bigstock

Den kinesiske våbenproducent Wang-Zhen Enterprise har fjernet alle animalske materialer fra fremstillingen af tungt artilleri og hædres nu af vegansk organisation for at fremme bæredygtig krigsførelse.

Wang-Zhen Enterprise, hvis hovedkvarter og fabriksanlæg ligger på to forskellige, men lige hemmelige, destinationer i Kina, producerer en bred vifte af våben til den moderne krigsførende nation eller organisation. Fra årsskiftet har virksomheden desuden kunnet kalde sig 100 procent vegansk.

Omstillingen er sket fra midten af 2018, hvor den svenskfødte Oskar Eld, 53, blev udnævnt som ny administrerende direktør. Eld, der selv har været veganer i en menneskealder, gik nemlig til jobbet med en mission.

Bæredygtig krigsførelse
“Det er svært at forestille sig, at man kan føre krig på fuldstændigt bæredygtige præmisser, men man kan i det mindste sikre sig, at produktionen foregår dyreetisk forsvarligt, ” siger direktøren, der har gennemført mange tiltag for at bringe virksomheden i den rigtige retning.

“Det forpligter at profilere sig som 100 procent vegansk. Derfor er det ikke kun vores slutprodukter, der er fuldstændig fri for animalske materialer. Alt i vores produktion er vegansk – selv den olie, vi smører maskinerne med. Desuden er der udelukkende veganske fødevarer i medarbejderkantinerne, og jeg har indført et totalforbud mod at være iklædt uld, silke, læder og andet, der stammer fra dyr,” fortæller Oskar Eld og tilføjer:

“Desuden har vi nedbragt mængden af plastik i produktionen med mere end 40 procent.”

Et tiltrængt paradigmeskift
Anstrengelserne har båret frugt i form af anerkendelse fra den internationale interesseorganisation World Wide Vegans (WWV), der har tildelt Wang-Zhen Enterprise den eftertragtede Vegan Choice Award.

“Wang-Zhen Enterprise er bannerførere for et tiltrængt paradigmeskift inden for våbenindustrien,” lyder det fra talsperson for WWV Graham Dale, der uddyber:

“Man er jo ikke nødvendigvis ligeglad med dyrevelfærd, bare fordi man er en krigsførende nation eller har en fjende, som man er nødt til at bekæmpe med langtrækkende missiler eller klyngebomber.”