Foto: jackmac34, Pixabay

Foto: jackmac34, Pixabay

I et nyt uddannelsespolitisk udspil fra regeringen foreslås det, at man kun kan blive optaget på visse uddannelser, hvis ens navn relaterer til erhvervet.

Drømmer du om at blive slagter eller præst? Det kan du godt skyde en hvid pil efter, hvis ikke dine forældre har givet dig navnet ved fødslen.

Regeringen fremlægger i morgen torsdag et nyt udspil, der sætter mennesker med samme navn, som dét, de vil læse, først i uddannelseskøen. Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen håber på denne måde, at det er de bedst egnede, som gennemfører uddannelsen. Det kan læses i en pressemeddelelse fra Videnskabsministeriet, hvor det også fremgår, at regeringen har rådført sig med et såkaldt numerologi-udvalg.

Opbakning fra numerolog
Formand for udvalget, numerolog Annet Kofoed, bekræfter, at navnet betyder noget for, hvor kvalificeret man kan udføre sit arbejde.

”En Frederik La Cour bør fx ikke bestyre en mellemstor farvehandel, ligesom en Lonnie Hansen af åbenlyse årsager ikke kan bestride en bestyrelsespost i det private erhvervsliv, ” fastslår Annet Kofoed og uddyber, at der er utrolig meget power i mennesker, hvis efternavne stammer fra et håndværk som fx Møller, Bødker, Smed og Bager.

Til kamp for ”-sen”
Udspillet modtages med skepsis fra Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini, der mener, at det er den helt forkerte vej at gå. ”Udspillet er en katastrofe for den frie og lige adgang til uddannelsessystemet,” raser Antorini og fortsætter:

”Skulle man endelig forfordele nogen, skulle det da være den store andel af danskere, hvis navn ender på ’sen.”

Rasmus Jarlov, uddannelsesordfører fra Konservative, kalder derimod udspillet for ”en modig tilbagevenden til en klassisk tid, hvor identiteten lå i navnet.”

Han vil ikke udelukke, at slægtsnavne bærer en genetisk kode for, hvor dygtig man bliver til sit arbejde.

Formand for Danske Renovationsarbejdere Ole Skrald Rasmussen og ejeren af den kendte øko-slagterbutik ved Kultorvet, Jens Slagter, oplyser til RokokoPosten, at de med udgangspunkt i egne erfaringer støtter regeringens udspil.

Se hvilke uddannelser dit navn giver adgang til på Videnskabsministeriets hjemmeside www.vtu.dk.