Foto: DMPhoto, Bigstock

“Tænk, at der skal et barn til at åbne vores øjne for katastrofen,” lyder det om 16-årige Wilma Beckman, der har talt med blandt andet FN og paven om ananaskrisen.

“Jeg vil gerne have jer til at gå i panik.”

Sådan lød det i går eftermiddag, da 16-årige Wilma Beckman fra Sverige talte for bestyrelsen hos WFP, FN’s fødevareprogram. Hendes budskab var, at de mange tilfælde af ananas på pizza, den såkaldte ananaskrise, havde ført til så skræmmende konsekvenser i form af madmæssig klamhed, at verdenssamfundet ikke havde andre udveje end at reagere hurtigt og voldsomt.

“I skal forestille jer, at der er ild i jeres hus. Hvis altså ilden var en regn af vammel gul frugt,” fortsatte teenageren og viste en række billeder af pizzaer fra hele verden, der var blevet ødelagt af store mængder våd, sødlig ananas.

Pave: Wilma er guddommeligt lys
Besøget hos WFP er blot det sidste i en række møder med højt profilerede personer og organisationer, som Wilma Beckman har deltaget i, siden hun i januar holdt en måneds sultestrejke i protest mod det, hun opfatter som politikernes blindhed og dovenskab.

“Hvis vi ikke gør noget nu, vil over 40 procent af verdens pizzaer indeholde ananas, og størstedelen af de pizzaer vil blive spist af mennesker i udviklingslande. De døjer i forvejen med HIV, dysenteri og malaria, og nu skal de også se på hinanden spise ananas. Bvadr! Vi i den velhavende og industrialiserede del af verden er skyld i situationen og har derfor et moralsk ansvar for, at den brækfremkaldende madvare vinder frem,” sagde hun i sidste uge til pave Frans, der senere kaldte den unge pige for “et guddommeligt lys for verden”.

Alternativet ønsker ananasfri løsninger
Også i Danmark er reaktionerne på Beckmans budskab positive, blandt andet hos Alternativet.

“Tænk, at der skal et barn til at åbne vores øjne for katastrofen,” lyder det fra partiets fødevareordfører, Christian Poll, der lige nu arbejder på et forslag om, at Danmarks udslip af ananaspizzaer skal ned på nul i 2050.

“Vi er det eneste parti, der tager udfordringen alvorligt. I stedet for at tale om, hvordan store ananasproducerende lande som USA, Kina og Rusland må tage affære, vil vi have, at Danmark og EU skal gå foran med ananasfri løsninger.”

Det er dog kommet frem, at Alternativets egne medlemmer har forbrugt i alt 132 ananaspizzaer i 2019, mens tallet i 2018 var 312. Til det siger Christian Poll, at samtlige pizzakøb enten har skyldtes, at politikerne skulle have deres hverdag til at hænge sammen, at det var for besværligt at købe andre pizzaer, eller at de simpelthen ikke gad pepperoni.

“Desuden inhalerede vi ikke,” slutter han.