Foto: Inspiring, Bigstock

I kølvandet på TV 2’s dokumentar om inkompetente pædagoger kan RokokoPosten bringe en ny afsløring: Næsten halvdelen af dit barns liv foregår i selskab med voksne uden kvalifikationer eller indsigt i børnepasning.

“Nu gider jeg ikke høre på det vrælen længere. Kom så!”

Kvinden tager hårdt fat i Magnus’ arm og slæber ham væk fra slikhylden, mens hans skrig bliver højere. Senere fortæller hun ham, hvor træt hun er af hans plagen om slik, hver gang de er i et supermarked. Hun siger blandt andet, at Magnus er “træls at høre på” og “en skrigeunge”.

Bleskift under protester
Scenen optræder i en ny dokumentar, som RokokoPosten står bag, og som viser, hvordan næsten halvdelen af danske børns liv, primært weekender og aftentimer, tilbringes i selskab med voksne, der ikke har nogen som helst kvalifikationer inden for børnepasning, og som ofte opdrager gennem skældud, grimme ord og fysiske repressalier.

“Vi ser, at de voksne især sent om eftermiddagen har tendens til at gribe fat i barnet og hive det ind i en bil, op på en ladcykel eller lignende. I weekenderne får mange helt små børn trukket tøj af og på, mens de tydeligt gør modstand og græder,” fortæller Anja Carlsen, der er pædagog ved en institution i København og har set dokumentaren.

“Den er meget værre end TV 2’s Daginstitutioner bag facaden, for der var trods alt kun tale om enkelte hændelser. Den her behandling foregår hele tiden, også på spædbørn, der får skiftet ble, selvom de protesterer.”

En rådden kultur
Dokumentaren har fået flere politikere til at tale for øgede normeringer til børnepasning på tidspunkter med spidsbelastning, blandt andet hos SF.

“Ideelt set skulle der være langt mere end én voksen per barn om eftermiddagen, gerne op til tre voksne i weekenden. Jeg håber i den grad, at vi kan få Mette Frederiksen med i et samarbejde om langt flere penge til institutionerne,” siger formand Pia Olsen Dyhr.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, mener formand Elisa Rimpler dog ikke, at normeringerne er problemet.

“I mange af scenerne ser vi jo to voksne, der nogle gange også råber ad hinanden. Problemet er ikke antallet af voksne, men den rådne kultur,” siger hun.