Foto: Mike Gonzalez (TheCoffee), Wikipedia

Unge filippinere, som nu slipper for at tjene penge i Vesten og kan tilbringe mere tid på lokale arbejdspladser, er begejstrede over, at regeringen vil gøre op med au pair-ordningen.

“Jeg er så glad for, at jeg nu kan fortsætte med at gå ture på lossepladsen og finde spændende ting sammen med min bror,” fortæller den 22-årige Rosamie Santos, der bor i det rustikke kvarter Payatas, som har opnået international berømmelse som et af verdens største slumområder.

T-shirts kommer til Danmark
“Jeg må indrømme, at udsigten til at arbejde nogle timer om dagen i et skandinavisk overklassehjem for at tjene en masse penge til min egen og familiens fremtid var ekstremt stressende. Ærlig talt er der vigtigere ting i livet end materielle goder,” siger hun og forklarer, at hun skam også har andre muligheder end lossepladsen.

“Hvis jeg ønsker et arbejde, kan jeg altid tage et job på tekstilfabrikken. De betaler ikke nær så godt som folk i Hellerup, men til gengæld har vi et enormt godt sammenhold og er gode til at trøste hinanden, når opsynsmændene slår. Jeg synes faktisk også, jeg gør en forskel for Europa på den måde,” siger Rosamie Santos og uddyber:

“Godt nok kommer jeg ikke selv til Danmark, men det gør de T-shirts, jeg laver,” siger hun med et stort smil.

Pædagogrengøringsassistenter også tilfredse
Ikke kun filippinere er begejstrede for, at au pair-ordningen sandsynligvis stopper. Også et stort antal kombinerede børnepassere og rengøringsassistenter er meget taknemmelige.

“Vi er virkelig mange mennesker, som har drømt om at udfylde lige præcis det hul i markedet, hvor det kun er de tidlige morgener og eftermiddage, folk har behov for hjælp til,”  siger 42-årige Erika Madsen fra Svendborg, der har arbejdet som pædagogmedhjælper og for rengøringsfirmaet ISS, men aldrig haft mulighed for at bruge begge kompetencer.

“Når man har målrettet sin arbejdsmarkedsprofil ved at kombinere en pædagoguddannelse med en passion for let rengøring og tøjvask i døgnets yderpunkter, er det enormt frustrerende at se hele markedet blive overtaget af yngre filippinske kvinder. Jeg kan love dig for, at vi nu er rigtig mange, som bare står på spring for at tage over,” forklarer hun.