Ill.: Minerva Studio, Bigstock

Illustration: Minerva Studio, Bigstock

Politiets Efterretningstjeneste bekræfter, at der er kommet mange henvendelser fra borgere, der er bekymrede over radikaliseringen af det danske sommervejr. Meteorologer overvåger situationen.

Efterårsagtigt vejr afløst af hedebølge og tørke, der hurtigt slog over i skybrud og tordenbyger. Danske meteorologer har med stigende bekymring overvåget den ildevarslende udvikling, som tyder på en radikalisering af det danske sommervejr.

Meteorologernes bekymring deles af en stor gruppe danskere, der nu forlanger, at PET griber ind for at standse de indtil videre ukendte bagmænd.

“Det er korrekt, at vi har modtaget et antal henvendelser fra borgere. Vi kan ud fra henvendelserne se, at der er tale om et landsdækkende fænomen, og vi ser derfor på sagen med stor alvor,” siger specialkonsulent Bünyamin Nisar.

Tør ikke gå ud
I Kokkedal nord for København bor ægteparret Jørgen og Annelise Bager, to af de danskere, der har henvendt sig til PET. De fortæller, at de ekstreme skift i vejret har gjort dem bange for at gå ud.

“Det ene øjeblik skal man have vanter og vinterjakke på, men så er der pludselig 30 graders varme. Og før man ved af det, siler regnen ned, og så er man helt på herrens mark, fordi man ikke har fået en paraply med,” siger Annelise Bager, der plejer at være aktiv i mange af lokalsamfundets aktiviteter.

“Nu tør jeg ikke gå ud længere. Først var det sygdomsradikalisering, den var gal med, og nu lader det til, at de her ukendte bagmænd, som sikkert kommer fra Mellemøsten, har taget kontrol over vejret,” forklarer hun.

DMI erkender medansvar
Hos Danmarks Meteorologiske Institut erkender man at have sovet i timen. Man burde tidligere i forløbet have indset, at de alarmerende tendenser krævede politiets hjælp.

“Vi har for længe holdt på, at det her kunne vi godt løse selv. Det er ikke i orden, og jeg erkender, at vi har handlet uansvarligt,” siger direktør Marianne Thyrring.

Hun beklager situationen, men understreger, at DMI allerede nu har igangsat et samarbejde med PET:

“Vi allokerer al den faglige ekspertise, PET har brug for i efterforskningen, så vi hurtigst muligt kan få kontrollen over vejret tilbage på moderate, danske hænder.”