Foto: mr. Smith, Bigstock

Foto: mr. Smith, Bigstock

Antallet af udtryk som “samfundssind”, “luk lortet ned” og “flere er døde af influenza” er steget drastisk den seneste tid. Eksperter udtrykker bekymring og frygter en langvarig floskel-epidemi.

Antallet af smittede med COVID-19 stiger og med dem antallet af coronarelaterede nyhedsartikler og opslag på sociale medier, der indeholder floskler som “samfundssind” og “flere er døde af influenza”. Flere viruseksperter har de seneste dage forsøgt at få regeringen til at tage problemet alvorligt, før det udvikler sig til en reel floskel-epidemi, som kan være uhyre vanskelig at få kontrol over.

“Flosklerne spreder sig med lynets hast, og billedet forværres ved, at mange ikke ved, at de er smittede,” siger overlæge Peter Munk fra Rigshospitalet.

Han mener, at regeringen og sundhedsmyndighederne har sovet i timen, og at disse instanser selv er blandt smittesprederne.

For mange superspredere
“Der er for mange superspredere,” siger Peter Munk og nævner som eksempler Facebook, nyhedsmediernes coronadækning og Folketingssalen.

“Det er et kompliceret problem, for det er svært at definere, hvornår man betragtes som smittespreder, og hvornår der er tale om en enlig svale,” siger han og uddyber:

“Jeg har lige sagt ‘superspreder’, hvilket er et ord, som lige nu er på nippet til at ende i floskelkategorien. Er jeg så selv smittespreder, eller er det stadig et sikkert udtryk at bruge? Der mangler forskning og retningslinjer, for når selv jeg, der er ekspert, kan komme i tvivl, hvordan skal almenbefolkningen så kunne finde ud af det?”

Meningsdannere må tage ansvar
Indtil der foreligger viden på området, anbefaler Peter Munk, at især politikere, journalister og andre, der ofte udtaler sig offentligt, tager ansvar for deres færden, særligt på de sociale medier.

“Jeg er klar over, at det er svært at begrænse antallet af deltagere i en debat, og man skal ikke lukke helt ned for den demokratiske samtale. Man bør dog være særligt opmærksom på opslag og artikler, der handler om coronavaccine, sammenligninger af corona og influenza samt alt, hvad der har at gøre med mennesker, der på den ene eller den anden måde overtræder retningslinjerne eller opfører sig på grænsen til det ansvarlige,” siger han.

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at der mangler viden om spredningen af coronafloskler, men lover, at regeringen tager sagen alvorligt.

“Nu må vi igen stå sammen og udvise samfundssind. Vi står over for en fjende, som vi næsten ikke kender. Jeg vil derfor bede danskerne være forsigtige og lytte grundigt til myndighedernes anbefalinger, så vi kan komme denne floskelfeber til livs.”