Foto: venusvi, Bigstock

Foto: venusvi, Bigstock

Dårlige undskyldninger kasseres ofte, når de har været brugt en enkelt gang. Det er dårligt for klimaet, mener Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Partiet vil derfor skabe plads til dårlige undskyldninger i det nye affaldssorteringssystem.

De fleste bruger en dårlig undskyldning en enkelt gang, hvorefter de kasserer den og bruger en ny næste gang. Det er uhensigtsmæssigt, mener Frie Grønne, som hellere ser, at man genbruger den samme dårlige undskyldning og derefter sørger for, at andre kan bruge den.

“Vi bruger alt for mange dårlige undskyldninger, og det er en enorm belastning for klimaet,” siger partiets politiske leder, Sikandar Siddique, der selv genbruger dårlige undskyldninger mange gange.

“Nogle gange kan man tage en gammel dårlig undskyldning frem efter flere år og opdage, at den er så god som ny,” siger han.

Behov for sorteringsmulighed
At bruge sine dårlige undskyldninger flere gange er dog ikke tilstrækkeligt, mener Siddique. Der er behov for, at man på samfundsmæssigt niveau tager ansvar for, at dårlige undskyldninger genbruges og ikke blot brændes af efter brug.

“Det nye sorteringssystem er et stort skridt i den rigtige retning, men danskerne har et stort forbrug af dårlige undskyldninger, og der mangler en mulighed for ansvarlig bortskaffelse,” siger han.

Han peger på Facebook-grupper som et godt eksempel på, hvordan dårlige undskyldninger let og miljøvenligt kan skifte hænder.

“Vi ser her, hvor let og smidigt en dårlig undskyld kan skifte ejer og på den måde forblive relevant og anvendelig, så det er helt sikkert en god model for, hvordan den kommunale affaldsordning kan udvides,” siger han.

REUSE klar til at modtage
genbrugsstationen REUSE i Aarhus er man positivt indstillet over for at modtage dårlige undskyldninger i tilgift til de genbrugelige genstande, pladsen allerede modtager og stiller frem til gratis afhentning. Da dårlige undskyldninger ikke optager megen plads, vil der hurtigt kunne skabes rum til dem, lover pladskoordinator Peter Christensen.

“Det vil være helt oplagt, at folk afleverer dårlige undskyldninger, de ikke længere selv kan bruge, her hos os. Så kan andre få glæde af dem – og måske er man endda så heldig, at man med det samme kan finde en brugt dårlig undskyldning, man selv tager med hjem. Så kan vi blive til en byttecentral for brugte undskyldninger, hvilket er helt perfekt. Alle har brug for en dårlig undskyldning i ny og næ,” siger han.