Foto: Komdach, Bigstock

Foto: Komdach, Bigstock

En frugt er ikke et dyr, siger Landbrug & Fødevarer, der vil gøre det ulovligt at bruge betegnelserne frugtkød, blodappelsin og bøftomat.

Hvis ikke en appelsin kan sige “muh” eller “øf”, må man ikke sige, den er lavet af kød. Det mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, der ønsker at rejse sagen ved EU-domstolen, efter at denne i 2017 fastslog, at man ikke længere må bruge mejeriudtryk om plantebaserede fødevarer.

“Hvis man ikke må kalde væsken fra soja for mælk, må man vel heller ikke kalde væsken fra en appelsin for blod. Frugtavlerne narrer forbrugerne, som har forventninger om at kunne sætte tænderne i en dejligt blodig klump mad, men i stedet bare får en våd klat, der smager vagt af citrus,” lyder det fra organisationens kødchef, Maja Lauritsen, der også mener, at ordet “bøftomat” bør fjernes fra grøntsagshylderne.

Big Veg får frit spil
“En tunsandwich er en sandwich med tun, men er en bøftomat en tomat med bøf? Nej, vel? Grøntsagslobbyen, eller Big Veg, som vi kalder den, har i alt for mange år haft frit spil, når det kommer til forræderiske associationer til det lækre kød, som vores medlemmer producerer.”

Landbrug & Fødevarer vil anmode EU om at opstille en række kriterier for, hvornår man må sælge en vare ved brug af animalske udtryk, herunder et lydbaseret kriterie.

“En vare skal engang have været i stand til at sige ‘muh’, ‘øf’, ‘bæh’, ‘mæh’, ‘kluk kluk’, ‘pip pip’ eller i værste fald ‘vrinsk’, hvis den skal kaldes noget med kød,” siger Maja Lauritsen, der vil gå med til, at frugtavlere og grøntsagsproducenter bruger ord som “kød” eller “bøf”, hvis de animalske produkter roses som en modsætning til den plantebaserede vare.

Kvalitet med tarmkræft
“Man må eksempelvis godt sige om det, der i dag hedder en bøftomat, at her er en tomat, der er så stor som en bøf, men som slet ikke har samme lækre umami-smag.”

For Landbrug & Fødevarer handler det blandt andet om, at forbrugerne ikke skal lokkes til at købe en vare, som sundhedsmæssigt ikke svarer til et animalsk produkt.

“Rødt kød i store mængder giver en let øget risiko for tarmkræft. Den kvalitet får du slet ikke, hvis du bare køber en pose appelsiner, og det skal kunderne vide,” slutter Maja Lauritsen.