Foto: Professor25, Bigstock

Foto: Professor25, Bigstock

Det er ment som en håndsrækning og kan derfor ikke kaldes at snage, forklarer chef for borgerservice om en ordning, hvor kommunens ansatte inspicerer borgeres udendørsarealer for at opdage vasketøj, der hænger ude efter dugfald. 

“Kære borger i Aarhus Kommune. Under et rutinebesøg på din boligs udendørsarealer har vi konstateret, at du havde vasketøj hængende udenfor, efter at duggen faldt. Vores medarbejder har forsøgt at træffe dig hjemme uden held, hvorfor du i stedet modtager dette brev.”

Sådan indledes et brev, som Jytte Mortensen fandt i sin postkasse mandag eftermiddag. Af brevet fremgår det desuden, at selvom det ikke er ulovligt at lade vasketøjet hænge ude, anbefaler Aarhus Kommune, at man husker at tage det ind, før duggen falder. Har man svært ved at huske det, tilbyder kommunen hjælp.

Det er lidt grænseoverskridende, at de har snuset rundt i min have,” siger Jytte Mortensen.

Mest af alt et servicetiltag
Ifølge Lene Hartig Danielsen, der er chef for borgerservice i Aarhus Kommune, er den nye procedure først og fremmest et servicetiltag, der dog også har et miljømæssigt sigte.

“Mange bliver enormt ærgerlige, når de opdager, at det vasketøj, der har hængt ude hele dagen, er blevet fugtigt igen, fordi duggen er faldet. Det vil vi gerne hjælpe borgerne med at undgå. Desuden har undersøgelser vist, at folk er mere tilbøjelige til at bruge tørretumbleren, hvis de har glemt at tage vasketøjet ind. Det giver en unødig miljøbelastning, som vi gerne vil undgå,” siger hun.

For at hjælpe borgerne går kommunale medarbejdere rundt i byen – især i villaområderne, hvor de i timerne op til, at duggen falder, tjekker borgernes matrikler for vasketøj, der hænger udenfor.

Ikke i strid med lovgivningen
Det er helt i overensstemmelse med lovgivningen, mener Rabih Azad-Ahmad (R), der er rådmand for Kultur- og Borgerservice i Aarhus Kommune.

“Vi gør det jo for at hjælpe, ikke for at snage, og så er der ikke noget galt med det,” siger han og tilføjer, at medarbejderne naturligvis er instrueret i at udvise diskretion.

“De må ikke kigge ind af vinduerne, og hvis de ser noget usædvanligt eller noget, der kunne bringe borgeren i forlegenhed, har de strenge ordrer om ikke at sladre vidt og bredt om det, men i stedet tage det op med deres leder, som så kan vurdere, om kommunen skal gribe yderligere ind,” forklarer han og slutter:

“Borgerne kan med andre ord trygt stole på os.”