Foto: Pravinrus, Bigstock

Foto: Pravinrus, Bigstock

Kan man gøre andet end at se magtesløst til, når ens teenagedatter langsomt suges ned i en underverden af tal, regneark og systematisk gennemgang af bilag? Det spørger en fortvivlet mor om i dagens brevkasse.

Kære RokokoPosten

Jeg er mor til en 16-årig pige, som gør mig meget bekymret. Indtil for et års tid siden var hun en helt almindelig teenagepige, der var sammen med veninderne, snakkede om drenge, gik på café og råbte af os forældre, når hun ikke fik sin vilje. I løbet af det sidste års tid er der dog sket noget med hende, og jeg er bange for, at hun ender med at blive revisor, hvis vi ikke griber ind meget snart.

Det begyndte med, at hun mødte en lidt ældre fyr, som hun pludselig var meget sammen med. Han gik på handelsgymnasiet og havde fritidsjob i sin fars revisionsvirksomhed. Jeg ville ikke blande mig, for min datter er en fornuftig pige, og jeg stolede på hendes dømmekraft, og at hun ikke ville lade sig rive med ned i den dystre underverden, hendes kæreste befandt sig i.

En dag opdagede jeg dog, at hun sad på sit værelse med en stak boner i skødet. Jeg spurgte hende, hvad hun lavede, og hun sagde bare tonløst, at hun var ved at gennemgå sit seneste kontoudtog. Jeg er klar over, at der er mange, der før eller siden prøver sådan noget, men hun var kun 15 år dengang.

Siden da er det støt og roligt gået ned ad bakke. Hun taler kun om at ville på handelsgymnasiet, og at hun vil være revisor. Hun gemmer alle sine kvitteringer, og jeg har opdaget, hvordan hun i smug sorterer sine bilag i gammeldags ringbind og taster tal ind i regneark på sin computer. Jeg har prøvet at tale med hende, men hun vil ikke erkende, at hun har et problem.

Kan jeg gøre andet end at se magtesløst til? Jeg vil så gerne hjælpe hende, så hun ikke går en grusom skæbne som revisor i møde, men hvordan kan jeg gøre det uden, at hun føler, at hun er forkert, eller at jeg er flov over hende?

Venlig hilsen
Desperat mor

Kære desperate mor

Du vil gerne undgå, at din datter føler, at hun er forkert, eller at du er flov over hende. Hvorfor dog det? Hun vil være revisor!

Kan du gøre andet end at se magtesløst til? Ja, selvfølgelig kan du det. Du kan grine og håne hende, og det bør du gøre så ofte, du kan komme af sted med det. Og så bør du skamme dig over dig selv, for du er trods alt hendes mor, og der er tydeligvis gået noget galt i din datters opdragelse.

Igen: Hun vil være revisor!

Venlig hilsen
RokokoPosten