Foto: Pro2, Bigstock

Foto: Pro2, Bigstock

Det er svært at finde drikkevarer uden vand, men ved kun at drikke øl og rødvin får Frede Johnsen lettere ved at ignorere samfundets hygiejnenormer og afholde sig fra at bruge vand på bad, rengøring og tøjvask.

“Jeg har ikke været i bad i otte måneder!”

Frede Johnsen fra Hørning, en lille by mellem Aarhus og Skanderborg, er en glad mand. Efter flere tilløb er det endelig lykkedes ham at leve et liv i overensstemmelse med hans værdier.

“Jeg har længe ment, at det tærer unødigt på klodens ressourcer at bruge en masse vand hver dag. Hver gang jeg har tændt for vandhanen, om det har været for at drikke, vaske mig eller gøre mine omgivelser rene, har jeg følt mig som et miljøsvin. Det er slut nu,” jubler han.

Drikker kun øl og rødvin
Den største udfordring har været at få nok at drikke uden at bruge vand. Her må Frede Johnsen gå lidt på kompromis med sine principper.

“Jeg drikker kun øl og rødvin. Jeg ved godt, at man bruger vand til at fremstille begge dele, men det eneste alternativ, jeg kunne komme på, er mælk, og det bryder jeg mig for det første ikke om, og for det andet drikker køerne jo også en masse vand,” siger han.

Desuden har øl og rødvin den fordel, at fravalget af vand på andre områder af Frede Johnsens liv er blevet meget nemmere. Når man hele tiden har en lille skid på, er det nemlig lettere at modstå fristelsen til at falde for samfundets normer om hygiejnestandard.

Opfattelsen af dårlig lugt er tillært
“Vi er jo opdraget med en idé om, at ting skal se ud og dufte på en bestemt måde. Og her må man lære sig nogle nye kriterier, når man holder op med at bruge vand,” siger Frede Johnsen og uddyber:

“Når man holder op med at børste tænder og gå i bad, begynder kroppen at lugte på en måde, som vi ikke er vant til. Vi har lært at opfatte dette som at lugte dårligt, men i virkeligheden er det jo sådan, vi lugter fra naturens hånd. Vi har bare vænnet os af med at betragte det som den måde, en menneskekrop bør lugte, fordi vores liv er blevet så unaturligt.”

På samme måde forholder det sig med rengøring og tøjvask:

“Vores forældre har lært os, at fedt og pletter på tøjet er ulækkert, og at vores omgivelser skal være fri for støv og snavs. Men det er kun, fordi de har lært det af deres forældre og ikke, fordi det er sådan, vi fra naturens hånd er indrettet til at leve.”