Foto: SB Arts Media, Bigstock

Foto: SB Arts Media, Bigstock

Det skyldes ikke frygt for repressalier og fyring, når påståede krænkere ikke kan huske, at de skulle have krænket nogen. Deres hjerner har simpelthen slettet oplevelsen for dem, konkluderer ny forskning.

Efter flere år med utallige MeToo-vidnesbyrd om seksuelle krænkelser bestemte den danske hjerneforsker Åge Lassen sig i sommer for at se nærmere på krænkeres hjerner. For mens ofrene som regel kan genkalde sig både datoen, ugedagen og særdeles konkrete detaljer i forbindelse med de pågældende krænkelser, oplever stort set alle de involverede krænkere et komplet hukommelsestab.

Nu mener Åge Lassen, at han har løst gåden.

“Det er revolutionerende forskning, som jeg og mit hold kan fremlægge. Jeg er enormt stolt af at kunne forklare, hvorfor mellemledere og chefer aldrig kan genkalde sig at have krænket, endsige talt med en tidligere praktikant eller lavere rangerende, kvindelig kollega,” siger hjerneforskeren.

Hjernen udrydder sig selv
Hvorfor sker det så?

“Efter massiv seksuelt nedværdigende adfærd gennem en periode på fem år eller længere ser vi simpelthen, at hjernen lukker ned for den del, der indeholder information om, hvem krænkeren selv synes, han er. Man kan sige, at den del af hjernen, der skal holde idéen om én selv ud, begynder at destruere sig selv og slette alle informationer.”

Hvad betyder det helt konkret?

“Det betyder, at når disse mænd fortæller, at de ikke kan huske fester, møder, kommentarer eller uacceptabel adfærd over for personer, der rangerer lavere end dem selv, så er det rigtigt. Deres hjerner har simpelthen slettet oplevelsen, for at den pågældende kan holde sig selv ud. Hjernen har udryddet en del af sig selv,” fortæller Åge Lassen.

Svært at beskytte sig mod idioter
Forskningsprojektet forventes at blive udgivet i starten af 2022, og forskerne forventer en blandet modtagelse.

“Vi er helt med på, at vores resultater vil kunne misbruges af krænkere, som sagtens kan huske, at de har været megaklamme og måske endda har tænkt sig at fortsætte med at være det. Videnskaben har, som alle andre, svært ved at beskytte sig fuldstændigt mod klamme idioter.”