Ill.: RokokoPosten + Dall-E

Ill.: RokokoPosten + Dall-E

Et psykotisk menneske med tanker om at slå folk ihjel rangerer langt lavere på trusselsskalaen end en efterladt taske i lufthavnen, mener lægefaglig regionsdirektør. Statsministeren påpeger, at de to ting slet ikke kan sammenlignes. 

Når en ung mand med psykiske problemer søger hjælp for at slippe af med tanker om at slå andre ihjel, tænker man selvfølgelig ikke, at vedkommende kan være til fare for sig selv eller sine omgivelser. Der var ganske enkelt ingen alarmklokker, som ringede!”

Sådan lyder det fra lægefaglig direktør i Region Nordjylland, Tina Gram Larsen. Hun var formand for den taskforce, som skulle kortlægge det forløb i psykiatrien, der gik forud for, at en 22-årig mand i juli måned skød og dræbte flere mennesker i Field’s.

Efter TV 2’s offentliggørelse af hændelsesforløbet, hvoraf det fremgår, at den unge mand gennem et halvt år flere gange forgæves forsøgte at få hjælp og fortalte om sine tanker om drab og massemordere, fastholder direktøren, at psykiatrien intet kunne gøre for at undgå, at det gik så vidt.

Ingen fråde i mundvigene
Hun forklarer, at der er aspekter, som TV 2 har overset i sin fremlægning.

“Her fra mit helt særlige udsigtspunkt midt i mellem lægefaglighed og budgetansvar, ser jeg ting, som lægpersoner ganske enkelt mangler forudsætningerne for at forstå,” siger hun og uddyber:

“Det drejer sig først og fremmest om, at der slet ikke er råd til at tage folk alvorligt, så længe de taler roligt og fattet uden rullende øjne og fråde i mundvigene. Mig bekendt var han ikke engang voldsom og udadreagerende, hvilket da er det mindste, man kan forlange af et menneske, der mener sig dårlig nok til at gøre krav på en sengeplads.”

Ikke som en efterladt sportstaske i lufthavnen
Om episoden i Field’s kunne være undgået, stiller Tina Gram Larsen sig tvivlende over for.

“Tallene i mit regneark fortæller mig klart og tydeligt, at vi er nødt til at stole på, at folk ikke gør noget dumt, selvom de siger, at det gør de nok, hvis vi ikke hjælper dem. Det er jo ikke, som hvis nogen efterlader en sportstaske i lufthavnen, hvor der er ubegrænsede ressourcer til at rykke talstærkt ud, selvom der kun yderst sjældent er bomber i dem,” siger hun.

Men det er en åndssvag sammenligning, mener statsminister Mette Frederiksen:

“En efterladt sportstaske i en lufthavn – eller andre tilfælde, hvor der er den mindste risiko for, at der sprænger en bombe, skal selvfølgelig følges massivt og grundigt op hver eneste gang. De få gange, hvor det ikke er falsk alarm, kan konsekvenserne blive så fatale, at vi ikke kan tillade os at tænke i kroner og ører, så nej, det kan slet ikke sammenlignes med psykiatrien,” siger hun og slutter:

“I øvrigt må man ikke glemme, at jeg faktisk rigtig gerne vil hjælpe psykisk syge, men nu har vi altså været nødt til at bruge en masse penge på at udbetale erstatninger til minkavlerne, som ikke udviste samfundssind nok til at acceptere at få deres levebrød fjernet uden kompensation. Det er den virkelighed, vi befinder os i, og så må man prioritere.”