Danmarks Radio leverer underlødig underholdning i særklasse og lever dermed til fulde op til sine public service-forpligtelser, mener generaldirektøren.

Flere borgerlige politikere har kritiseret DR for at producere programmer, der til forveksling ligner dem, som private og kommercielle tv-stationer lever af.

Men nu tager DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til genmæle og afviser bastant kritikken, som hun finder urimelig og forfejlet.

DR’s mad smager bedre
“Hvis man ser på DR’s sendeflade, er der ingen tvivl om, at vores leflen for laveste fællesnævner er langt mere højpandet og kvalitetsbevidst end noget, man ser på de kommercielle kanaler. Mens mange andre kanaler konsekvent forsøger at fordumme særlig de yngre seere med amatøragtige og billige produktioner, mener vi i DR, at fordummelse bør være en ekstremt dyr, licensfinansieret kunstform for hele befolkningen,” forklarer Rønn og opsummerer, hvorfor hun mener, at DR er foran sine konkurrenter:

“Vores reality-programmer er mere virkelige, vores stort anlagte talentshows mere amatøragtige og maden i vores madprogrammer ganske enkelt mere velsmagende end noget, man ser på TV3 eller TV 2.”

X Factor noget særligt
Maria Rørbye Rønn mener også, at X Factor er et eksempel på, hvordan DR formår at bibringe et ellers velkendt format noget ganske særligt og public service-agtigt.

“Mens X Factor består af tre kendte og folkekære dommere, som bedømmer en gruppe amatører, er det i fx Vild med dans tre relativt ukendte dommere, som bedømmer en række kendte og folkekære danskere, der forsøger sig som amatørdansere. De to formater kan slet ikke sammenlignes,” siger hun indigneret.

Satser online
Men det stopper ikke der. Også online er DR stærkt opsat på at demonstrere, at de kan levere det, som markedet i forvejen kan levere, men i en licensfinansieret udgave.

“For nylig har DR lavet en rigtig flot hjemmeside, hvor vi kopierer andre mediers nyheder i et format, der til forveksling ligner formiddagsavisernes,” forklarer Rønn stolt.

Generaldirektøren fortæller, at hun en dag drømmer om, at DR sågar selv vil producere journalistiske afsløringer, men afviser dog, at det kan lade sig gøre med stationens nuværende budget på blot 3,5 milliarder kroner.