Det er svært at lave mildt foruroligende historier om overdreven brug af solcreme eller dovne billedserier fra Udkantsdanmark, når verden insisterer på at være så dramatisk, beklager den danske presse.

De seneste kampe mellem Hamas og Israel samt nedskydningen af MH17-flyvet over det østlige Ukraine har givet problemer for danske journalister.

Denne tid af året plejer nemlig at være relativt fredelig for pressen, der primært forudsiger hedebølger og refererer et par mildt provokerende udmeldinger fra Dansk Folkeparti.

Sommerserie ved Vesterhavet
“I år var det Dan Jørgensen (socialdemokratisk fødevareminister, red.), der fik sommerens medietid med sin snak om madkultur, og så havde vi ellers ikke forventet mere fra Danmark eller verden indtil engang i midten af august,” fortæller DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup, der havde glædet sig til en rolig nyhedsstrøm.

“Allerhelst ville jeg gerne have slappet af med en sommerserie, hvor et par DR-vogne kører ud i landet og taler med helt almindelige mennesker på ferie, fx ved Vesterhavet eller i Rørvigs fine sommerhusområde. Den store fejde mellem Tisvilde og Hornbæk kunne have dannet baggrund for en længere dokumentar,” forestiller nyhedschefen sig.

I stedet er han tvunget til at rapportere fra Gaza og Ukraine, hvis krige og konflikter lader til at interessere mange danskere.

Dovne billedserier
“Hvis jeg bestemte, ville vores læsere få dovne billedserier om en bornholmsk storfamilie, der forsøger at leve 100 % vegansk,” erklærer Bo Lidegaard, der er chefredaktør på Politiken og derfor må forholde sig til sin målgruppes ønsker.

“Desværre,” beklager han og forstår ikke helt, hvorfor så mange danskere er ligeglade med, at der faktisk er en reel risiko for, at solcreme med faktor 50 forårsager allergi.

“Set i det lys virker den vestlige verdens forhold til Rusland og den humanitære katastrofe i Gaza som temmelig irrelevant, især fordi det er meget varmt udenfor,” fortsætter Lidegaard, der helt nægter at rapportere om sommerens terrorhandlinger i Afghanistan og bombeangreb i Nigeria:

“Så stopper vi! Hvordan skal jeg ellers nogensinde kunne få plads til en finurlig tegneserie om en ung københavners komplicerede liv som graffititegner og gourmetkok?”