Foto: Romario Ien, Bigstock

Foto: Romario Ien, Bigstock

Er din kollega idiot eller bare almindeligt irriterende? Psykolog Dorte Elmelund lærer dig, hvordan du kender forskel. 

De kan ødelægge din dag med deres stupide opførsel. Du har svært ved at ignorere dem, og til sidst får du lyst til at råbe og skrige. Måske tænker du, at du bare må være mere rummelig. Men du kan også være offer for en idiot.

Ifølge Dorte Elmelund er omtrent 27 % af befolkningen idioter. Der er flest mænd, men der findes også kvindelige idioter. Fælles for dem er, at de er vedvarende irriterende at være sammen med, og at de tilsyneladende aldrig tager noget seriøst.

Men er din ulidelige kollega idiot, eller er han bare møgirriterende at være sammen med?

Prøv kastetesten
Dorte Elmelund foreslår en simpel test, som giver dig et praj om, hvorvidt du har med en idiot at gøre.

“Stå et stykke væk fra den, du mistænker for at være idiot, og bed så vedkommende kaste et eller andet hen til dig. Det kan være en notesblok eller et plastikkrus, som du inden da har placeret på hans eller hendes skrivebord,” siger hun og fortsætter:

“Tommelfingerreglen er, at idioter sigter godt, men rammer skidt. Så hvis din kollega kaster langt ved siden af dig, er der høj sandsynlighed for, at du har med en vaskeægte idiot at gøre.”

Hun understreger, at man derfor skal vare sig for at bede vedkommende kaste med noget, der ikke må gå i stykker.

Passer kun tit
Viser det sig, at din kollega godt kan kaste tingen hen til dig, er det dog ikke ensbetydende med, at han eller hun ikke er idiot.

“Det er vigtigt at understrege, at det kun er tit, at idioter sigter godt, men rammer skidt. Enkelte idioter er faktisk gode til at ramme, og alle kan jo være heldige af og til. Så selvom din kollega godt kan ramme, kan vedkommende altså stadig godt være idiot,” siger hun.

En fuldstændig skudsikker metode til at afgøre, om nogen er idiot, findes ikke. Men det er vigtigt at huske, at idioterne er uforbederlige, og at det derfor ikke hjælper at bede dem opføre sig ordentligt.

“De forstår ikke, at andre finder dem irriterende. Så i stedet må man minde sig selv om, at de ikke mener det personligt, og at man ikke selv kan gøre for, at de opfører sig sådan,” slutter Dorte Elmelund.