Foto: HighwayStarz, Bigstock

Foto: HighwayStarz, Bigstock

Dens ejer samler dens afføring op, anretter dens mad i en skål og klager over kamphunde i gården. Antallet af curlinghunde stiger, men dyret kan selv, lyder det fra hundepsykolog.

Janni Petersen ser på Bella, mens hun holder fast i hundesnoren. Den seksårige collie er ved at forrette sin nødtørft på fortovet, og så snart den er færdig, står Janni klar med en pose.

“Ja, jeg samler altså Bellas afføring op. Det skammer jeg mig ikke over at sige. Hun skal have det bedste,” siger Janni, der har haft hund hele sit liv og altid behandlet dem godt. For godt, ville nogle sige.

“Når de har været syge, er jeg gået med dem til dyrelægen. Jeg har anrettet deres mad til dem i flere skåle, og da jeg ejede en chihuahua, klagede jeg over, at der altid kom en kamphund nede i gården, som skræmte min hund og endda bed den engang,” fortæller Janni.

Mad og dyre hundesnore
Ifølge hundepsykolog Berit Wulff er Janni langtfra den eneste, der tager så store hensyn til sit dyr.

“I løbet af de sidste ti år har jeg oplevet flere og flere klienter, der behandler deres hunde, som om de var små babyer. De køber alt muligt til dem, lige fra mad til legetøj og dyre hundesnore. Men det er slet ikke nødvendigt at være sådan en curlinghundeejer,” siger Wulff og tilføjer, at hunde kan rigtig meget selv, også i en tidlig alder, og at man derfor skal lade dem løse deres egne problemer.

“Det er slet ikke godt for en hund at blive pylret sådan om; så lærer den, at den ikke behøver løfte en finger selv, og det er ikke nogen fordel, når man skal ud på arbejdsmarkedet. Lad den forsvare sig selv, også i gården mod kamphunden. Eller lad den i det mindste skrive sin egen klage på Facebook.”

Kan selv kaste og hente pinden
Ifølge Wulff kan man begynde at give slip, når hunden er omkring to år, altså 14 år i menneskeår.

“Jeg har set mange hundeejere, der selv kaster pinden hele dyrets liv. Det holder ikke. Hunden kan selv både kaste og hente pinden fra toårsalderen, ligesom den selv kan fylde sin mad- og vandskål. Selvfølgelig gør den det ikke perfekt fra starten, men man må være villig til at se gennem fingre med lidt rod og fejl, hvis man vil have en uafhængig hund,” siger psykologen.