Foto: Ulrich Joho, Flickr

Foto: Ulrich Joho, Flickr

Filmen hitter ikke hos beboere på plejehjem.

Over 100.000 danskere har indtil videre indløst billet til science fiction-thrilleren Inception, og de fleste af landets anmeldere er enige om, at Christopher Nolans film er et mesterværk. Men på plejehjemmet Solsikken i Bagsværd er beboerne af en anden mening.

“Den var kedelig og sådan hverdagsagtig. Alt for meget som at sidde hjemme i lænestolen,” mener 78-årige Kamma Jørgensen, der har boet på Solsikken siden marts. Hun lider, som plejehjemmets øvrige beboere, af fremskreden demens. Sidste uge arrangerede personalet en tur i biografen, men ifølge Kammas værelsesnabo, den 82-årige Valborg Knudsen, kunne de lige så godt være blevet hjemme.

“Når det er så dyrt at komme i biografen nu om stunder, så regner jeg altså med at se noget spændende og anderledes. Men den var alt for realistisk – slet ikke pengene værd,” mener den tidligere sygeplejerske.

På Solsikken kender de ellers godt Leonardo DiCaprio, der spiller hovedrollen som drømmetyven Cobb. Især beboer Hetty Vestergaard har længe været fan af den amerikanske skuespiller.

“Han var rigtig god i den der film, hvor han er kaptajn på en kæmpe ubåd, der sprænger i luften. Nej, ikke Titanic, den med de små dyr. Min datter så den i Matas forleden,” forklarer Hetty, der havde store forventninger til Inception. Plejehjemmets alderspræsident, den 93-årige Sven Jensen, har derimod aldrig været fan af science-fiction.

“Jeg hader deres cigaretter. De smager af sukker, og min bror har altid sagt, at hvis man vil have en god bil, skal man ikke gå for længe med pigerne. Men han har også altid været så nærig,” siger Sven.

På spørgsmålet om, hvilken slags film de hellere vil se, peger Kamma Jørgensen på Valborg Knudsens iltmaskine med en hvisken: “Den der! Den snakker så meget.”, mens Hetty Vestergaard banker en knytnæve i bordet og svarer “Du har vist ingen kuglepenne!”