Foto: geralt, Pixabay

Foto: geralt, Pixabay

Først var det advarselstekster, og snart kommer der også billeder af kræftsvulster og rygerlunger på cigaretpakkerne. Nu planlægger regeringen at tvinge cigaretkøbere til at modtage ligdele fra afdøde rygere.

Hvert år dør 14.000 danskere af rygning, men det skal være slut nu. Står det til regeringen, vil rygere fremover modtage for eksempel en storetå fra en afdød storryger, hvis de vil købe en pakke cigaretter. Det makabre tiltag skal forhindre nye rygere  i at komme til.

Sundhedsminister Bertel Haarder forklarer.

“Det er et naturligt næste skridt. Vi har længe tænkt, at budskaber som ‘Rygning kan dræbe’ og ‘Rygning forårsager dødelig lungekræft’ er alt for tvetydige og svære at forstå, og hverken tekst eller billeder vil have nogen effekt over for blinde rygere. Derfor vil regeringen nu gøre det helt håndgribeligt for alle, præcis hvilken skæbne, der venter dem.”

I praksis vil det foregå sådan, at rygeren ved cigaretkøb får udleveret mellem 200 og 400 gram rådnende ligdele fra en afdød ryger, hvorefter ekspedienten er juridisk forpligtet til at skrige “Memento fucking mori!” (‘husk du skal dø’, red) ind i hovedet på køberen med en lydstyrke på ikke under 85 decibel.

Direktør for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen er begejstret, men mener ikke, at tiltaget er radikalt nok.

“Det er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning, men langt fra nok. Stod det til os, skulle alle rygere rulles i tjære og aske, for derefter at blive spærret inde i en krypt med rådnende lig af afdøde rygere i mindst en uge. Måske kunne de også gå rundt med en lille klokke lidt som middelalderens spedalske, så folk kunne flygte, når de nærmede sig,”  udtaler Frede Olsen.

Alkoholforbrugere må ikke mobbes
Principperne fra tobaksbekæmpelsen overvejes også overført til andre varegrupper.

Et forslag fra SF om at putte billeder af skrumpelevere eller skader efter spirituskørsel på rødvin og cognac bliver dog afvist af regeringen.

“De to ting er slet ikke sammenlignelige. Raffinerede former for alkohol er langt mere socialt acceptabelt end cigaretter og misbruges af langt højere sociale klasser, der i modsætning til rygerne sagtens kan tænke selv. Og helt ærligt, kan du forestille dig Prins Henriks Chateau Caix med den slags billeder på?” siger Bertel Haarder.

Regeringen overvejer dog at sætte billeder af fedt om hjertet eller Jens Okking på flæskesvær og Toblerone.