Den folkekære sanger havde lidt for tætte bånd til den colombianske oprørsgruppe FARC, afslører nyt WikiLeak. Derfor måtte han dø.

Udadtil var Flemming “Bamse” Jørgensen den gemytlige troubadour, der med sange som Vimmersvej og I en lille båd, der gynger turnerede Danmark tyndt i årevis. Men bagved den folkelige facade gemte sig en karriere som aktiv støtte af den omstridte guerillagruppe FARC, der herhjemme især er kendt for sin forbindelse til tøjfirmaet Fighters + Lovers.

Gruppen er klassificeret som en terrororganisation af blandt andre EU og USA, mens andre omtaler dem som frihedskæmpere. Bamse hørte til de sidste – og det blev hans død.

Mord forklædt som hjerteanfald
Bamses dybe involvering i FARC dækkede over både økonomisk støtte og timelange diskussioner om paramilitær taktik med gruppens leder, Alfonso Cano. Det var et samarbejde, som USA’s regering i stigende grad ikke ville tolerere.

“Ud fra de her oplysninger er der ingen tvivl om, at den amerikanske regering slog Bamse ihjel og forklædte det som et hjerteanfald,” siger forsker og Colombia-ekspert Ken Henriksen og henviser til de over 5000 tophemmelige dokumenter fra den colombianske regering, som WikiLeaks lagde ud i løbet af natten.

De viser, at Flemming “Bamse” Jørgensen var kendt som Condor blandt CIA-agenter, der flere gange havde forsøgt at slå ham ihjel.

Kæmpede mod imperialisme
“Egentlig er det klart, når man hører efter hans tekster. De er gennemsyrede af marxistisk-leninistisk ideologi og et inderligt ønske om at gå foran i kampen mod neo-imperialisme,” udtaler Henriksen, der mener, at linjen “hun går rundt med numsen bar” fra Vimmersvej er en slet skjult henvisning til Colombias tidligere leder, den amerikansk støttede general, Gustavo Rojas, der i 1953 indførte militærstyre i landet.

“Bamse skrev sine sange som en hemmelig protest mod amerikansk indflydelse i Sydamerika. For medlemmerne af FARC var I en lille båd, der gynger et forklædt ønske fra hans side om at genskabe et colombiansk agrarsamfund. ‘Ud at finde fred/fri fra nogen der glor’ – hvad kan det handle om, hvis ikke USA’s militære indblanding i landets affærer og deres ønske om at overtage Colombia via multinationale virksomheder,” mener Ken Henriksen.

Den amerikanske regering har indtil videre benægtet enhver indblanding i musikerens død, men mange politiske analytikere hæfter sig ved, at Barack Obama flere gange åbenlyst har lyttet til Bamses version af “Stand By Me” på sin iPod.