Foto: Sergey Nivens, Bigstock

Foto: Sergey Nivens, Bigstock

“De mange muligheder gør os forvirrede og bange,” advarer formand Jacob Birkler og opfordrer folk til at slappe af i jagten på den perfekte tegnsætning.

Hedder det “jeg tror, jeg har sat kommaet rigtigt” eller “jeg tror jeg har sat kommaet rigtigt”?

Ifølge Dansk Sprognævn er valget frit, og det er slet ikke nogen god idé, mener Etisk Råd, der er bekymrede over sprognævnets laissez faire-tilgang til det danske startkomma.

“Med Guds død og de faste værdiers opløsning har vi kun vores eget sind og de midlertidige fællesskaber at forlade os på, når vi skal finde et ståsted i tilværelsen. I den optik virker det valgfrie komma som et bevidst forsøg på at skræmme det i forvejen angste og forvirrede senmoderne menneske,” siger formand Jacob Birkler og henviser til tidens krav om, at man skal kunne det hele.

En kaotisk labyrint
“Unge bombarderes allerede med krav om, at de både skal have 12-taller, finde det rigtige studie, få det bedste studiejob på CV’et, flytte sammen med den helt rigtige kæreste, alt sammen på én gang. Nu kan de også både sætte startkomma og lade være. Det er en kaotisk labyrint.”

Formanden påpeger, at det for den enkelte tegnsætter ofte er umuligt at finde ud af, hvad fordelene og ulemperne er ved et startkomma.

“Det lyder smukt, at man vil sætte mennesket frit, men det giver i virkeligheden en masse bekymringer. I denne tid, hvor alt skal være perfekt, vælger mange måske slet ikke at skrive en ledsætning af frygt for at gøre det forkerte,” siger han.

Vi leger Gud med kommaet
Birkler bakkes op af præst og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen, der mener, at det valgfrie komma frister mennesket til at fokusere på sig selv i usund grad.

“Vi tror, vi kan lege Gud og bare sætte kommaet, hvor det passer os, som om vores personlige nydelse og tilfredsstillelse var det vigtigste i verden. Men hvad med vores medmennesker og vores plads i en større og mere åndelig forståelse af kommatering?” spørger hun.

Dansk Sprognævn forsvarer beslutningen ved at påpege, at det moderne menneske efterspørger valgmuligheder og ønsker at følge sin egen vej.

“Hvis en person ikke ønsker at sætte startkomma, vil jeg ikke gøre mig til dommer over det, der i virkeligheden er et dybt personligt valg,” siger direktør Sabine Kirchmeier.