Foto: Free-Photos, Pixabay

Foto: Free-Photos, Pixabay

Glem alt om triatlon. Den nyeste udfordring for de motionsglade er 1000 km ræs tværs over indlandsisen. “Det er virkelig en dejlig udfordring,” fortæller efterlønner.

Det har længe været helt almindeligt for friske pensionister, familiefædre og travle forretningsfolk at løbe en rask maraton nu og da. Og på det seneste er mange af dem gået over til triatlon, der ud over løb inkluderer svømning og cykling. Men for de allerhippeste hører den slags fortiden til. Polarløb er nemlig den nye udfordring for dem, der gerne vil holde sig i form.

Løbet strækker sig over 988 km og går tværs over et stykke af indlandsisen. Distancen svarer til det antal kilometer, som den grønlandske fanger Pulimut løb for at fortælle sin bygd om danskernes kolonialisering i 1728.

“Polarløbet har en vigtig historie; der er noget primalt over det. Og så er det også bare en nem og dejlig måde at holde sig i form,” fortæller Ib Nesbøll, der har været med, siden løbet startede for tre år siden. Dengang var den tidligere gymnasielærer lige gået på efterløn og manglede en ny sportsgren efter at have løbet Berlin-maraton i mange år.

Mistede kun én finger
63-årige Nesbøll, der bor med sin kone i Slagelse og har tre børn og fem børnebørn, læste om løbet på nettet en aften, og allerede dagen efter var han i gang med kuldetræning.

“Der kan blive helt ned til fyrre minusgrader, så det er vigtigt at vænne sig til kulden hjemmefra,” fortæller Ib, der på sin første tur fik forfrysninger i fingrene og mistede yderste led af sin højre pegefinger.

“Det var såmænd heldigt nok – nogle mister hele hånden,” beroliger Ib og tilføjer straks efter: “Og så er det bare så forfriskende!”

For enkelte deltagere er det sågar gået endnu værre end mistede hænder. Sidste år blev en løber, der forsøgte at skræmme en isbjørn med unger væk fra løbsruten, uheldigvis dræbt og efterfølgende spist. Løbsarrangør Kim Bloch beklager den slags hændelser, men understreger, at det uforudsigelige også er, hvad der gør løbet spændende.

Ib Nesbøll bruger mellem 20 og 25 timer om ugen på træning, mens dem med fuldtidsarbejde som regel nøjes med 15 timer. Sidste år deltog omkring 300 motionister i Polarløbet, der afholdes i oktober, men allerede nu har over 500 deltagere meldt sig til næste løb.

“Det forstår jeg godt,” siger Ib Nesbøll og slutter: “Det er sådan en sport, hvor alle kan være med.”