Foto: Leonidas.Brat, Bigstock

Foto: Leonidas.Brat, Bigstock

Skandalen om den fallerede hjerneforsker Milena Penkowa er langt større end hidtil antaget. Penkowa, der har en svaghed for screwdrivere, har således stjålet is fra de grønlandske iskerneboringerne til at fylde i sine drinks.

Danske forskere er i den store verden kendt for deres såkaldte iskerneboringer på Grønland. I den mange hundredetusinde år gamle is man henter op med avanceret udstyr, kan videnskabsfolkene måle gasser og partikler, der var i atmosfæren i forhistorisk tid, og således se, hvordan klimaet var dengang.

Isen fra Grønland bliver fløjet til Danmark, hvor den opbevares i et frostrum på universitetet. Det er dette frostrum, Milena Penkowa har fået adgang til – angiveligt ved at låne en nøgle fra kontorpedellen William Hansen – på universitet bedre kendt som ”Stifte-Villy”.

Det er is fra den sene stenalder og frem til slutningen af Valdemar Atterdags regeringsperiode, Milena Penkowa har blandet sammen med vodka og juice. Indlandsis giver en sjov, knitrende lyd, når den smelter i en drink.

”I dag føler jeg mig misbrugt og udnyttet, og jeg kan godt se, at jeg har kvajet mig. Men jeg har på intet tidspunkt gjort noget for at berige mig selv, og jeg har aldrig selv brugt is fra historiske iskerneboringer i mine drinks. Hverken i embedsmedfør eller udenfor,” siger William Hansen.

Enighed om stifters overlegenhed
”Milena Penkowa og jeg kom i kontakt, fordi hun ville udtrykke sin respekt for det arbejde, jeg gjorde for, at opslagstavler på universitetet skal hænges op i stifter i stedet for i skruer. På den måde kom vi til at kende hinanden, og vi havde også en kortere overgang et personligt venskab. Det sluttede kort efter, at der kom en nøgle- og hælebar nede i centret,” siger William Hansen.

William Hansen har de seneste godt syv år kæmpet ihærdigt for, at opslagstavler skal hænges op i stifter. Det går meget hurtigere end med de traditionelle skruer. Han har dog ikke mange meningsfæller i universitetets tekniske afdeling, hvor man frygter, at der en dag er en opslagstavle, der falder ned, hvis den ikke bliver skruet fast.

William Hansen anvendte første gang den nye metode med stifterne en dag i 2004, hvor han og pedelformanden havde en personlig uoverensstemmelse. Det er ikke lykkedes RokokoPosten at få rede på, hvad uoverensstemmelsen handler om, men det skulle angiveligt være noget meget vigtigt.

Milena Penkowa lægger ikke selv skjul på, at hun har taget af iskernerne. Men hun fastholder, at det var efter aftale med universitets ledelse.

”Moderne forskere sidder altså ikke på et loftskammer uden vådt eller tørt. God forskning kræver ordentlige forhold, og Ralf Henningsen havde personligt sagt god for arrangementet. Han har endda udbragt en skål i vodka, juice og indlandsis, dengang jeg fik status af eliteforsker,” siger Milena Penkowa.

Oppositionen kræver nu en uvildig undersøgelse af hele forløbet.

”Det, vi ser, er resultatet af regeringens blinde tillid til stifter. Vi har hele tiden advaret mod det, men ministeren har ikke villet lytte,” siger forskningsordfører  fra SF, Hanne Agersnap.