Børn elsker deres forældre og vil hellere end gerne være sammen med dem. Men somme tider har de brug for alenetid, hvor de kan være sig selv uden at fokusere på forældrenes behov.

Juleferien er slut, og det er atter blevet hverdag for landets mange børnehave- og skolebørn. Efter en periode med tid til familien, har børnene nu mange andre ting end mor og far at tænke på, og det betyder ofte, at de må gå på kompromis med deres behov for bare at være sig selv.

“Når man gennem en hel dag er blevet aktiveret og stimuleret i børnehaven, kan man godt have brug for luft og ro til bare at være sig selv,” indrømmer Matthias på fem. Men det er svært for ham at finde tiden, for forældrene har jo også brug for at være sammen med ham.

“Det er slet ikke fordi, jeg ikke har lyst til at være sammen med mine forældre, men de kan virkelig være opmærksomhedskrævende. De har jo også haft lange dage på deres arbejde, og så kan man godt få dårlig samvittighed, fordi man mere har brug for bare at se Ramasjang eller hoppe lidt i sengen,” uddyber han.

Alenetid og kvalitetstid
For Matthias har løsningen været at sørge for nogle gode stunder med forældrene, hvor han gør meget ud af at være nærværende og sætte forældrenes behov i centrum:

“De vil for eksempel gerne høre, hvordan jeg har haft det i børnehaven, og tit så orker jeg egentlig ikke at fortælle en masse. Men jeg har opdaget, at hvis jeg tager mig god tid til at være sammen med dem og sætter ord på, hvordan jeg har det, så er de lidt bedre til at lade mig have tid for mig selv bagefter.”

Matthias’ mor, Linda Eriksen på 31, er dog ikke helt begejstret for Matthias’ løsning.

“Det der ‘kvalitetstid’ er jo bare noget, børnene har fundet på, så de kan blive fri for os forældre. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men jeg forstår nok ikke helt, hvorfor vi ikke bare kan være sammen hele tiden, når nu vi alle er hjemme,” forklarer hun.

Men alenetid er vigtig, mener Matthias, og han bakkes op af familieterapeut Martin Clausen:

“Børn vil rigtig gerne være sammen med deres forældre, men for at de ikke helt mister sig selv, er det vigtigt, at de får tid til at lade op og sortere dagens indtryk. Hvis forældrene er alt for opmærksomhedssøgende, kan det i værste fald betyde, at barnet bliver stresset. Og det er heller ikke i forældrenes interesse. I sidste ende er det vigtigt, at børnene er glade – for så er forældrene det også.”