Foto: ManuelMora, Pixabay

Foto: ManuelMora, Pixabay

Radikale og Konservative vil efter valget opføre en skillevæg i Folketingssalen, der skal isolere Dansk Folkepartis repræsentanter fra det øvrige Folketing. Kun på den måde kan man sætte en stopper for blokpolitikken, mener de nye alliancepartnerere.

Den nye plan går i al sin enkelhed ud på at opstille en form for anti-blokpolitisk barriere i Folketingssalen. Bag den skal medlemmerne fra Dansk Folkeparti have deres pladser.

”Uanset hvilke aftaler, vi laver med hinanden, så ved vi jo, at Dansk Folkeparti hele tiden pønser på at genindføre blokpolitikken. Det skaber en dårlig stemning i hele salen, og derfor mener vi, at det er nødvendigt med en fysisk adskillelse. Vi vil simpelthen ikke samarbejde med partier, der vil føre blokpolitik,” siger Margrethe Vestager.

Barfoed og Vestager diskuterede også, om man skulle flytte DF-medlemmerne helt ud af Folketingssalen. De kunne i stedet få plads i Landstingssalen, der ikke har været brugt til parlamentarisk arbejde, siden Landstinget blev afskaffet i 1953.

Men de to partiledere blev enige om, at det var for upraktisk, hvis hele resten af Folketinget skulle løbe tværs gennem Christiansborg, hver gang de skal stemme sammen med Dansk Folkeparti.

S og SF skeptiske
Skillevæggen skal formelt vedtages i det nye Folketings præsidium. Men Socialdemokraterne og SF har allerede tilkendegivet, at de er med på ideen.

De to partier tilsluttede sig den dog kun nølende. Belært af Nyrups valgnederlag i 2001 lægger de sig i nærheden af VKO på værdipolitiske områder som for eksempel indvandringspolitikken. Derfor er de hele tiden nødt til at vide, hvad Dansk Folkeparti mener.

”Hvis de sidder bag en barriere, kan de hviske til hinanden og sende sedler rundt, uden at vi kan se det. Det kunne godt ligne dem. Men som regering vil vi være over dem som høge og holde dem fast på deres valgløfter. Det vigtigste er, at vi får brudt blokpolitikken,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Margrethe Vestager vil den nye mur sandsynligvis få navnet ‘den anti-blokpolitiske beskyttelsesbarriere’.