Familien Brandt fyrede i mandags deres to teenagebørn, da de var for stor en belastning for familiens økonomi. Eksperter vurderer, at regeringens nye afgifter vil øge antallet af fyrede børn.

Det var midt i en omgang chili con carne, at Hanne og Lars Brandt lagde kortene på bordet over for deres fire børn: Mille på 16, Oscar på 14, Emil på otte og Julie på fem.

”Vi er nødt til at fritstille to af jer,” sagde Lars Brandt, mens hans kone nikkede sigende. De to ældste børn fik besked på, at de om tre måneder skulle være ude af familiens parcelhus i Værløse.

Ifølge familiefar Lars Brandt var der ingen vej udenom. Beslutningen var truffet efter lang og moden overvejelse om, hvor familien bedst kunne spare. Ved middagen fik Mille og Oscar en skriftlig fyreseddel, hvor de blev bedt om at aflevere nøgler og andre familieeffekter til Lars og Hanne inden fratrædelse. Desuden skulle børnene rense familiens computere for materiale af privat karakter.

”Vi kunne ikke drømme om at behandle vores børn dårligt, så selvfølgelig overholder vi de gældende regler på arbejdsmarkedet. Vi har også takket vores børn for deres arbejdsindsats og ønsker dem held og lykke fremover,” siger Lars Brandt, der nu håber, at familien får råd til en skiferie og et nyt badeværelse.

Børn er et luksusgode
Lars og Hanne Brandt er kun én familie ud af mange, som enten overvejer at afskedige eller har fyret deres børn. Det viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for RokokoPosten. I undersøgelsen svarer et stort antal forældre, at finanskrisen har ramt dem hårdt på pengepungen. Derfor kan de ikke længere understøtte børnenes fastfoodindtag, krav om fladskærm på børneværelset og dyre mærkevarer.

Familieforsker Jens Kristian Damgaard fra Center i Barndoms-, Ungdoms- og Familieforskning (CeBUFF) ved Roskilde Universitet er ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

”Børn betragtes ikke længere som uerstattelige subjekter. I dag er børn et luksusgode, som kun de allermest privilegerede har råd til,” siger Jens Kristian Damgaard.

Familieforskeren bakkes op af flere økonomer.

“I takt med at den nye regering vil beskatte danskerne yderligere med nye afgifter på bl.a. usund mad og drikke, vil flere forældre fyre deres børn,” siger mikroøkonom Mads Hertel fra Aarhus Universitet. Han vurderer, at det primært vil gå ud over familiens teenagere, der har et højt forbrug af netop disse to typer fødevarer.

Hjemme hos familien Brandt fryder man sig over, at man ikke længere skal indkøbe halvanden liters colaer.

”Nu kan vi dyrke vores forkærlighed for Bourgogne årgang 2005 og økologisk solbærsaft til de mindste,” udtaler Lars Brandt.