Foto: Kamira, Bigstock

Foto: Kamira, Bigstock

Har din mor travlt med at fortælle dig, hvad du gør forkert, og hvordan du bør leve? Så er du måske et offer for momsplaining. Ny hotline skal afhjælpe problemet.

Det sker hver gang, Sidsel Jensen får besøg af sin mor: Hendes lejlighed bliver kontrolleret, indholdet af hendes køleskab kritiseres, og Sidsel får endnu engang at vide, at det måske er på tide at finde en kæreste.

“Hun skal altid forklare mig, hvad jeg gør forkert, selvom jeg faktisk godt ved de ting, hun siger. Men når jeg prøver at få et ord indført, overdøver hun mig fuldstændig,” siger den 23-årige studerende.

Uopfordret forklaring
Sidsel Jensen er formentlig et offer for momsplaining. Ordet stammer fra det feministiske udtryk mansplaining, der henviser til situationer, hvor mænd uopfordret forklarer kvinder ting, de godt ved i forvejen, på en nedladende måde.

“Momsplaining handler om det samme, men bare i forholdet mellem mor og barn. Det er en af mange undertrykkende metoder, som forældre anvender, især når barnet er flyttet hjemmefra,” forklarer aktivist Ray Johnson, der bor i New York og arbejder med at udbrede kendskabet til momsplaining.

Hotline i Sverige
Indtil videre er det lykkedes Johnson at gøre svenskerne opmærksomme på problemet. Endda i så høj grad, at en studenterorganisation i Malmø, Studentkåren Malmö, har oprettet en hotline, som man kan ringe til, hvis man oplever at blive udsat for momsplaining.

“Vi er inspireret af fagforeningen Unionen, der har oprettet en lignende hotline, bare i forbindelse med mansplaining. Momsplaining er en lige så forkert og undertrykkende praksis, der ødelægger menneskers selvtillid,” forklarer formanden for Studentkåren Malmö, Lisa Svensson.

Svensson har selv oplevet momsplaining flere gange.

“Ofte fortæller min mor mig, at jeg køber ufornuftigt tøj, der ikke holder særlig længe. Så forklarer hun mig forskellen på forskellige typer stof og deres holdbarhed. Andre gange belærer hun mig om, hvilken type forsikring jeg bør købe, og kritiserer mig for ikke at have mel, olie eller en æggedeler i min lejlighed.”