Danske børn vil allerhelst klædes ud som Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, når den uhyggelige højtid kommer. Lidt for voldsomt for de helt små, mener forældre og børnepsykologer.

Halloween er ikke længere en højtid forbeholdt amerikanerne. I slutningen af oktober vil masser af danske børn også klæde sig ud som hekse, varulve, vampyrer – og Mogens Camre.

Den danske politiker er nemlig den mest populære Halloween-udklædning hos børn mellem 7 og 13 år, viser en ny undersøgelse foretaget af RokokoPostens eget meningsmålingsbureau, RokokoPolls. Over 60 procent af de adspurgte børn forventer at iføre sig den populære Camre-maske, der lige nu bliver solgt i Fætter BR og Toys “R” Us landet over, samt et mørkebrunt jakkesæt og det populære Sygt Ung Kone-accessory.

Det overrasker ikke Carina Jensen, bogholder i Vordingborg og mor til to drenge på 7 og 11 år.

“William, min yngste, kiggede på blodige økser, vampyrtænder og rådnende zombiemasker, men der var ikke noget af det, der skræmte ham. Så sprang storebror ud foran ham iført Camre-masken og råbte ‘Camren kommer!’. William skreg, så det kunne høres i hele storcentret. Bagefter grinede de begge to, og jeg var nødt til at købe to sæt udklædninger,” fortæller hun.

Tror Camren er et rigtigt væsen
Men det er måske ikke en god idé at købe Camre-masken, hvis dit barn er under 8 år. Flere børnepsykologer har nemlig advaret om, at udklædningen kan traumatisere mindre børn i så høj grad, at de udvikler stresslignende symptomer.

“Masken er nok lidt for voldsom for de helt små,” advarer psykolog og professor i traumeadfærd hos børn, Helle Friis Jakobsen.

“I så ung en alder har børn endnu ikke lært at skelne mellem fantasi og virkelighed; de tror, at Camren er et rigtigt væsen, der fx kan dukke op under deres seng eller gemme sig i deres skab om natten. Den slags traumer er længe om at forsvinde,” siger Friis Jakobsen.

Hellere Charles Manson
Ellen Ingemann er helt enig. Da hendes 8-årige datter, Leonora, tiggede om at måtte købe Camre-masken, sagde moderen nej.

“Jeg vil ikke udsætte min Leonora for den slags væmmelige ting, når hun stadig er så lille. Man skifter jo også kanal, når tv-nyhederne viser krigsbilleder,” fortæller Ellen Ingemann, der i stedet har købt et Charles Manson-kostume til sin datter. Og hun står fast på sin beslutning:

“Lille Leo synes selvfølgelig, at det er alt for kedeligt, men jeg har sagt, at vi venter med Camre til næste år!”