En gruppe børn fra daginstitutionen Loppen vil nu starte deres egen politisk uafhængige tænketank, Ved Du Hvad. “Vi ønsker at ændre den blokpolitisk motiverede diskurs og skabe større fokus på børnehaverelaterede emner,” lyder det fra tænketankens direktør, Andrea på 5 år.

I løbet af de sidste par år er en række politisk og økonomisk orienterede tænketanke dukket op i Danmark: CEPOS, Copenhagen Institute, Cevea og senest Politikens Kraka. Men ifølge Andrea Udengaard, der har sin daglige gang i børnehaven Loppen i Holbæk, er de alle for ideologisk snæversynede.

“Tænketanke som CEPOS og Cevea er ødelæggende for den politiske diskurs, fordi de arbejder efter en højre-venstre-logik og understøtter dermed blokpolitikken. Desuden har de slet ikke blik for børnehaverelaterede problemstillinger,” mener Andrea, som derfor har samlet  Loppens klogeste hoveder mellem 3 og 6 år i tænketanken Ved Du Hvad for at debattere legepladser, vanter med snor og kageordninger.

“Vi håber på at have nogle konkrete udspil klar i løbet af tre måneder, som vi vil præsentere for regeringen,” siger William Brügge, som er vicedirektør og tænketankens alderspræsident, idet han allerede er startet i børnehaveklasse.

Fordoblet lommepenge og smartphone
William og Andreas forældre er begejstrede for idéen og har allerede støttet projektet ved at fordoble deres børns lommepenge. Andreas mor, Charlotte Udengaard, har endda givet sin datter hendes første smartphone.

“Så kan hun bedre koordinere møder og komme i kontakt med pressecheferne i Folketinget. Desuden vil jeg jo gerne vide, hvem hun har legeaftaler med,” siger Charlotte.

I andre tænketanke er man spændt på Ved Du Hvads forslag til en mere børnehaveorienteret politik, selvom direktør for Kraka, Peter Mogensen, frygter indflydelse fra særinteresser.

“Vi kan jo se det med CEPOS og Saxo Bank, så når jeg hører, at Williams forældre har tænkt sig at bage kage til møderne, bliver jeg skeptisk. Er der virkelig tale om uafhængig forskning og debat?”